Objave

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Objave

Ovdje možete pregledati objave i informisati se o novostima!

Pogledajte novosti po kategorijama objava.

Osteoporoza i osteoartritis

I kod jedne i kod druge bolesti osnovni problem je način ishrane ukoliko je pogrešan, koji znatno utiče na mehanizam nastanka odnosno uzročnike bolesti. Dugo se tvrdilo da osteoporoza nastaje zbog nastupanja menopauze – pada ženskog hormona, no kanadska studija je to demantirala, obzirom da je utvrdila nastanak osteoporoze kod mlađih osoba od 25-30 godina. Za nastanak osteoporoze zapravo je ključna je ph vrijednost organizma [...]

Alopecija – opadanje kose

Mehanizam nastanka alopecije je vrlo sličan kao i kod celijakije – ako neko ima alopeciju, posljednja naučna istraživanja kažu da sigurno ima i celijakiju iako možda uopće nema klasičnih simptoma celijakije. Brojni otrovi utiču na upalu tankog crijeva, te su zapravo upala tankog crijeva i sindrom povećane propustljivosti glavni uzročnici alopecije. Sama upala naglo nastaje – kao cunami nosi sve pred sobom [...]

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]

Celijakija i gluten

Celijakija je izazvana glutenom iz hljeba. Gluten oštećuje sluznicu tankih crijeva i dovodi do sindroma povećane propustljivosti crijeva što rezultira u grčevima, proljevu, gubitku težine. Pacijentima je otežano doći do dijagnoze celijakije jer se često pojavljuje i sa drugim (prikrivenim) simptomima, osim crijevnih - poput umora ili migrena. Zato se celijakija naziva – velikim imitatorom. Može proći i 11 god. od pojave prvih ovakvih simptoma do pojave crijevnih simptoma celijakije [...]

Holesterol

Ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem [...]