Objave
Ovdje možete pregledati objave i informisati se o novostima!
Pogledajte novosti po kategorijama objava.
Alopecija – opadanje kose
Mehanizam nastanka alopecije je vrlo sličan kao i kod celijakije – ako neko ima alopeciju, posljednja naučna istraživanja kažu da sigurno ima i celijakiju iako možda uopće nema klasičnih simptoma celijakije. Brojni otrovi utiču na upalu tankog crijeva, te su zapravo upala tankog crijeva i sindrom povećane propustljivosti glavni uzročnici alopecije. Sama upala naglo nastaje – kao cunami nosi sve pred sobom [...]
IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)
Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]
Zdravstvene prednosti posta
Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]
Celijakija i gluten
Celijakija je izazvana glutenom iz hljeba. Gluten oštećuje sluznicu tankih crijeva i dovodi do sindroma povećane propustljivosti crijeva što rezultira u grčevima, proljevu, gubitku težine. Pacijentima je otežano doći do dijagnoze celijakije jer se često pojavljuje i sa drugim (prikrivenim) simptomima, osim crijevnih - poput umora ili migrena. Zato se celijakija naziva – velikim imitatorom. Može proći i 11 god. od pojave prvih ovakvih simptoma do pojave crijevnih simptoma celijakije [...]
Holesterol
Ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem [...]
Akne i kožni problemi
Probleme sa aknama ima 1/9 čitavog čovječanstva, 80% američkih tinejdžera imaju akne, ipak kod nekih naroda svijeta – akne se uopšte ne javljaju!? Zajedničko je za sve te narode da u svojoj ishrani nemaju zastupljene integralne žitarice, šećere, mlijeko i mliječne proizvode. Sve više savremenih studija zadnjih godina potvrđuju način ishrane kao osnovni uzrok pojave akni i vraćaju ugljene hidrate i šećere u fokus interesovanja, iako to dugo nije bio slučaj. Međutim, klasična medicina/dermatologija i dalje isključivo djeluje na posljedice akni [...]