Dodaci prehrani ili ishrani

Dodaci prehrani i ishrani

Dodaci prehrani i ishrani danas predstavljaju važ dio obroka osviještenih ljudi koji vode brigu o zdravom životu. Danas je u svakodnevnoj ponudi moguće naći razne dodatke prehrani i ishrani, čije je porijeklo često nepoznato a kvaliteta upitna. Uglavnom je tu riječ o vještačkim odnosno hemijskim supstancama u obliku kapsula, pastila, tableta, praha. Međutim, čovjekov organizam je isključivo prirodan koji prepoznaje i prihvata samo sastojke prirodnog porijekla, dok svi ostali sastojci mogu i često izazivaju određene vidljive ili nevidljive nuspojave te štetne efekte za organizam.

Dodaci prehrani i ishrani Planeta zdravja BH su 100% prirodni proizvodi, bez ikakvih nuspojava ili štetnih posljedica i to bez obzira u kojim količinama ih koristili, što priznat ćete, nije slučaj sa bilo kojim drugim dodacima ishrane.

Naši dodaci prehrani i ishrani su 100% prirodna, hladno cijeđena, nerafinisana i nefiltrirana ulja. Dobijena su savremenom metodom nanotehnologije, zbog čega su posebno učinkovita. Pri konzumiranju, dolazi do direktne absorpcije ulja od strane ćelijske membrane, zbog čega se i razlikuju od svih drugih na tržištu.

U ponudi Planeta zdravja BH trenutačno raspolažemo sa preko 50 dodataka ishrani nazvanih po brojevima (od 1 do 89) a koje možemo klasificirati na ulja, ekstrakte i tinkture. Također ih možemo klasificirati prema načinu upotrebe, najveći broj se konzumira oralno odnosno putem čajne kašike ili kapanjem ekstrakta u toplu vodu, i to 15 min prije svakog obroka (3 puta dnevno). Ostatak ulja se konzumira nanošenjem ili mazanjem na kožu i određene dijelove tijela. Dodacima ishrani Planeta zdravja BH moguće je riješiti najširi dijapazon mogućih oboljenja ili problema, od viskog i niskog krvnog pritiska, akni, poremećaja rada štitne žlijezde, migrena i glavobolja, svih crijevnih tj. želučanih problema i oboljenja, srčanih problema i oboljenja, bubrežnih problema i oboljenja, jetre, prostate, gušterače, alergija, anemije, ishemija, regulacije protoka limfe, dijabetesa tipa 1 i 2, problema sa tjelesnom težinom, regulacije cirkulacije krvi, problema sa disajnim putevima, preko holesterola, psorijaze, reumatoidnog artritisa, paradentoze, bijelog pranja, sportskih povreda, smanjene energije organizma, celulita, nesanice, problema sa kandidom, stresa itd. Također su učinkovita i pri poboljšanju ukupnog zdravstvenog stanja kod Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, epilepsije, depresije, te svih oblika karcinoma.

Njihova djelotvornost i učinci su višestruko puta dokazani studijama evropskih i svjetskih naučnika, predstavljenim na kongresima Integrativne medicine, te se takve studije kontinuirano očekuju i u budućnosti.

Za više informacija o dodacima prehrani i ishrani redovno čitajte naše novosti.

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]

Celijakija i gluten

Celijakija je izazvana glutenom iz hljeba. Gluten oštećuje sluznicu tankih crijeva i dovodi do sindroma povećane propustljivosti crijeva što rezultira u grčevima, proljevu, gubitku težine. Pacijentima je otežano doći do dijagnoze celijakije jer se često pojavljuje i sa drugim (prikrivenim) simptomima, osim crijevnih - poput umora ili migrena. Zato se celijakija naziva – velikim imitatorom. Može proći i 11 god. od pojave prvih ovakvih simptoma do pojave crijevnih simptoma celijakije [...]

Holesterol

Ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem [...]

Akne i kožni problemi

Probleme sa aknama ima 1/9 čitavog čovječanstva, 80% američkih tinejdžera imaju akne, ipak kod nekih naroda svijeta – akne se uopšte ne javljaju!? Zajedničko je za sve te narode da u svojoj ishrani nemaju zastupljene integralne žitarice, šećere, mlijeko i mliječne proizvode. Sve više savremenih studija zadnjih godina potvrđuju način ishrane kao osnovni uzrok pojave akni i vraćaju ugljene hidrate i šećere u fokus interesovanja, iako to dugo nije bio slučaj. Međutim, klasična medicina/dermatologija i dalje isključivo djeluje na posljedice akni [...]

Debljina/gojaznost

Nekoliko je glavnih uzročnika debljine i razloga zašto se mnogi ne mogu dugoročno izboriti sa viškom kila (ali i tzv. bumerang efektom) – od krucijalne veze „loših bakterija“ i pretilosti, preko činjenice da li smo rođeni prirodnim putem ili carskim rezom, do toga da li nam je načinom života uništena helikobakterija i 2 hormona koje ona proizvodi – jedan koji nam govori da li smo gladni i drugi da li smo siti. Međutim, opredjeljujuće je šta smo godinama i šta danas redovno unosimo u organizam. Zaboravimo gluten na trenutak, tu su još veći trovači, stimulatori apetita i neprijatelji tankih crijeva – WGA (wheat germ agglutinin), rafinisani šećeri, egzorfin - tvar koja se veže za mozak na istom mjestu gdje se vežu i opojne supstance kod ovisnika [...]

Mikrobiomi, crijeva i crijevne bolesti

Termin mikrobiom je prvi put u svijetu spomenut 2008. godine, dok su prve studije bile 2011. U BiH i regiji smo ih prvi počeli javno spominjati ali i praktično koristiti blagodati naučnih spoznaja o njima - 2014. godine. Danas nam sve određuju – od raspoloženja, zdravlja do težine! Mikrobiomi su zajednice bakterija koje žive u našim crijevima, ustima i na našoj koži. Ima ih ukupno u našem organizmu oko 40 triliona i određuju većinu njegovih najbitnijih procesa. Čovjek živi u simbiozi sa mikrobiomima, mi smo njima dali stanište, a oni nama čine mnoge korisne stvari. Kao što svi putevi vode u Rim, tako svi putevi vode u crijeva, a što je i potvrdila studija sa Duke univerziteta [...]

Majka i otac svih antioksidanata – Glutation

U zadnje vriijeme naučna javnost je zaokupljena efektima super antioksidanta - glutationa koji se prirodno nalazi u svim našim ćelijama (za razliku od ostalih antioksidanata) i kojeg s pravom nazivamo ocem i majkom svih antioksidanata. Glutation ne samo da onesposobljava slobodne radikale, nego ima i „majčinsku funkciju“, tj. kao majka djetetu daje dio sebe drugim raznim antioksidantima, npr. vitaminu C i A da bi oni ponovno postali aktivni – inače, kad vitamin C ili A unište slobodni radikal oni ostaju „bez municije“, spriječeni za dalje uništavanje slobodnih radikala, i tu na scenu stupa iznimno dejstvo glutationa [...]

Sindrom prikrivene disfunkcije štitne žlijezde

Veliki broj žena i muškaraca ima problema sa štitnom žlijezdom, te je kod većine slično stanje - piju tablete, nivoi hormona T3 i T4 su „normalni“ ili malo sniženi, ili im je TSH malo povećan ili na gornoj granici. Međutim, oni i dalje imaju problem, i dalje piju tablete za štitnu, i dalje imaju simptome – umor, preskakanje srca, zatvor, zbunjenost, depresiju, debljanje, ili stanje da nemaju niti jednog simptoma a da osjećaju generalni umor, žgaravicu, smanjenju polnu moć, ili imaju povećan holesterol [...]

Dijabetes – Zašto nastaje i možemo li se dugoročno izboriti?

Saznajte šta se dešava kada dođe doza inzulina u organizam, zašto je ključna uloga enzima tripsina, šta je centralno grijanje organizma, zašto ne radi i kako ga popravljamo, šta su mitovi u ishrani dijabetičara – zašto zapravo treba jesti i voćni šećer i ugljikohidrate, kako ćeliji vratiti izgubljenu energiju, dopuniti potrebne minerale – cink i selen, probuditi pankreas te dugoročno sniziti nivo šećera u krvi .. i još mnoštvo toga [...]