Savjeti za poboljšanje zdravlja

Savjeti za poboljšanje zdravlja

Savjeti za poboljšanje zdravlja Vam pomažu da u današnjem vremenu brzog života, neprestane potrage za poslovnim uspjesima, finansijskim blagostanjem, te brige za porodicu i najbliže, kada vrlo rijetko ili nikako nemate priliku razmišljati o načinu vođenja svog života, o načinu ishrane koji praktikujemo, odnosno namirnicama koje unosimo u svoj organizam, te općenito svim utjecajima na njega – poboljšate svoj život i svoje zdravlje.

Ljudski organizam vrlo lako postane neuravnotežen, odnosno „iskoči“ iz prirodnog balansa/ravnoteže u kojoj bi se trebao nalaziti i u kojoj nema zdravstvenih problema. Na neuravnoteženost svih procesa u organizmu, utječu mnogi unutrašnji i vanjski faktori – opis posla koji obavljamo, nivo stresa ili drugih štetnih dejstava kojima smo izloženi, način ishrane koji praktikujemo, količina fizičke aktivnosti koju sedmično izvršavamo, historijat bolesti/zdravstvenih problema koje smo pretrpjeli te određene karakteristike našeg metabolizma i trenutno stanje u kojem se ono nalazi.

Zdrav život i poboljšanje zdravlja, odnosno vođenje zdravog života nije cilj sam po sebi, već predstavlja čovjekov logičan izbor između unapređenja kvalitete življenja ili prepuštanja štetnim uticajima i navikama, koje najzad uzrokuju mnoge zdravstvene probleme i bolesti.

Misija Planeta zdravja BH je da upravo personaliziranom dijagnozom i terapijom prema svakom pacijentu bez obzira na bolest, stanje ili problem sa kojim se suočava poboljšamo zdravlje i unaprijedimo kvalitet življenja pojedinaca koji žele da izbjegnu zdravstvene probleme bilo koje vrste i unaprijede psihofizičko stanje organizma.

Za više informacija o zdravom životu i savjetima za poboljšanje zdravlja redovno čitajte naše novosti.

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]

Celijakija i gluten

Celijakija je izazvana glutenom iz hljeba. Gluten oštećuje sluznicu tankih crijeva i dovodi do sindroma povećane propustljivosti crijeva što rezultira u grčevima, proljevu, gubitku težine. Pacijentima je otežano doći do dijagnoze celijakije jer se često pojavljuje i sa drugim (prikrivenim) simptomima, osim crijevnih - poput umora ili migrena. Zato se celijakija naziva – velikim imitatorom. Može proći i 11 god. od pojave prvih ovakvih simptoma do pojave crijevnih simptoma celijakije [...]

Holesterol

Ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem [...]

Akne i kožni problemi

Probleme sa aknama ima 1/9 čitavog čovječanstva, 80% američkih tinejdžera imaju akne, ipak kod nekih naroda svijeta – akne se uopšte ne javljaju!? Zajedničko je za sve te narode da u svojoj ishrani nemaju zastupljene integralne žitarice, šećere, mlijeko i mliječne proizvode. Sve više savremenih studija zadnjih godina potvrđuju način ishrane kao osnovni uzrok pojave akni i vraćaju ugljene hidrate i šećere u fokus interesovanja, iako to dugo nije bio slučaj. Međutim, klasična medicina/dermatologija i dalje isključivo djeluje na posljedice akni [...]

Debljina/gojaznost

Nekoliko je glavnih uzročnika debljine i razloga zašto se mnogi ne mogu dugoročno izboriti sa viškom kila (ali i tzv. bumerang efektom) – od krucijalne veze „loših bakterija“ i pretilosti, preko činjenice da li smo rođeni prirodnim putem ili carskim rezom, do toga da li nam je načinom života uništena helikobakterija i 2 hormona koje ona proizvodi – jedan koji nam govori da li smo gladni i drugi da li smo siti. Međutim, opredjeljujuće je šta smo godinama i šta danas redovno unosimo u organizam. Zaboravimo gluten na trenutak, tu su još veći trovači, stimulatori apetita i neprijatelji tankih crijeva – WGA (wheat germ agglutinin), rafinisani šećeri, egzorfin - tvar koja se veže za mozak na istom mjestu gdje se vežu i opojne supstance kod ovisnika [...]

Mikrobiomi, crijeva i crijevne bolesti

Termin mikrobiom je prvi put u svijetu spomenut 2008. godine, dok su prve studije bile 2011. U BiH i regiji smo ih prvi počeli javno spominjati ali i praktično koristiti blagodati naučnih spoznaja o njima - 2014. godine. Danas nam sve određuju – od raspoloženja, zdravlja do težine! Mikrobiomi su zajednice bakterija koje žive u našim crijevima, ustima i na našoj koži. Ima ih ukupno u našem organizmu oko 40 triliona i određuju većinu njegovih najbitnijih procesa. Čovjek živi u simbiozi sa mikrobiomima, mi smo njima dali stanište, a oni nama čine mnoge korisne stvari. Kao što svi putevi vode u Rim, tako svi putevi vode u crijeva, a što je i potvrdila studija sa Duke univerziteta [...]

Majka i otac svih antioksidanata – Glutation

U zadnje vriijeme naučna javnost je zaokupljena efektima super antioksidanta - glutationa koji se prirodno nalazi u svim našim ćelijama (za razliku od ostalih antioksidanata) i kojeg s pravom nazivamo ocem i majkom svih antioksidanata. Glutation ne samo da onesposobljava slobodne radikale, nego ima i „majčinsku funkciju“, tj. kao majka djetetu daje dio sebe drugim raznim antioksidantima, npr. vitaminu C i A da bi oni ponovno postali aktivni – inače, kad vitamin C ili A unište slobodni radikal oni ostaju „bez municije“, spriječeni za dalje uništavanje slobodnih radikala, i tu na scenu stupa iznimno dejstvo glutationa [...]

Sindrom prikrivene disfunkcije štitne žlijezde

Veliki broj žena i muškaraca ima problema sa štitnom žlijezdom, te je kod većine slično stanje - piju tablete, nivoi hormona T3 i T4 su „normalni“ ili malo sniženi, ili im je TSH malo povećan ili na gornoj granici. Međutim, oni i dalje imaju problem, i dalje piju tablete za štitnu, i dalje imaju simptome – umor, preskakanje srca, zatvor, zbunjenost, depresiju, debljanje, ili stanje da nemaju niti jednog simptoma a da osjećaju generalni umor, žgaravicu, smanjenju polnu moć, ili imaju povećan holesterol [...]

Dijabetes – Zašto nastaje i možemo li se dugoročno izboriti?

Saznajte šta se dešava kada dođe doza inzulina u organizam, zašto je ključna uloga enzima tripsina, šta je centralno grijanje organizma, zašto ne radi i kako ga popravljamo, šta su mitovi u ishrani dijabetičara – zašto zapravo treba jesti i voćni šećer i ugljikohidrate, kako ćeliji vratiti izgubljenu energiju, dopuniti potrebne minerale – cink i selen, probuditi pankreas te dugoročno sniziti nivo šećera u krvi .. i još mnoštvo toga [...]