Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani

Savjeti o zdravoj prehrani

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani postaju svakodnevnica u životu zdravstveno osviještenih osoba koje vode zdrav način života. Pravilna, umjerena i zdrava ishrana je jedan od osnovnih temelja našeg sveukupnog zdravstvenog stanja i da biste navedeno zaključili ne morate biti nikakav doktor, specijalista, nutricionista kakvih je danas na stotine, no postavlja se pitanje šta možemo smatrati zdravom ishranom u moru navoda, mišljenja, marketing kampanja te lobija ove ili one vrste kojima smo naprosto svakodnevno bombardovani.

Osnovni kriterij za razlikovanje uvjetno rečeno zdrave ili nezdrave prehrane bi prema Planetu zdravja BH bio da li takva prehrana izaziva „kiselost ili bazičnost organizma“. Naime, krv našeg organizma, odnosno njena ph vrijednost može biti kisela ili bazična. Hrana, odnosno naš način ishrane, pored mnoštvo ostalih faktora, najviše utiče na kiselost ili bazičnost krvi. A zašto su kiselost ili bazičnost krvi, a samim tim i organizma važni? Odgovor je vrlo jednostavan, kao što je i sve u ljudskoj prirodi – ravnoteža kiseline i baze u našem organizmu je od iznimne važnosti za zdravlje, nema organa niti pojedinačne ćelije našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. Inače, kada je organizam, kako struka voli reći u metaboličkoj ravnoteži, tada je ph vrijednost krvi između 7,4 – 7,6 promila, sve manje označava samo jednu stvar – kiselost, a posljedično i mogući zdravstveni probem ili bolest!

U Planetu zdravja BH, jedan od nivoa naše terapije jesu i personalizirani savjeti o zdravoj i pravilnoj ishrani, koje preporučujemo isključivo na osnovu dobivenih nalaza odnosno rezultata kompletnih testova stanja organizma/trenutnog stanja organizma, i u skladu sa svakom vrstom problema/oboljenja koja pogađa pacijenticu ili pacijenta. Pored savjeta o zdravoj i pravilnoj ishrani, savjetujemo i konzumiranje naših dodataka ishrani odnosno 100% prirodnih, hladno cijeđenih ulja. Obzirom da nam priroda daje balansiran i doziran, lako usvojiv izvor, koji prepoznaje naše tijelo, ulja značajno pomažu postepenom uspostavljanju ravnoteže i samoiscijeljenja organizma, umanjenja kiselosti i postizanju bazičnosti istoga.

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani, pomažu Vam da vodite redovnu brigu o onome što unosite u Vaš organizam.

Spavanje i kvalitet sna

Posljedice poremaćaja sna direktno dovode do brojnih oboljenja, zbog poremaćaja cirkadijalnog ritma i ritma hranjenja. Najčešće su to srčana oboljenja, moždani udar, bolesti buburega, insomnia, gerb, povećana težina, dijabetes, anksioznost, hronični umor. #Integrativnamedicina zna kako poduprijeti rad dva interna biološka sata, kako podruprijeti rad melatonina, odnosno kako organizam vratiti u ravnotežu, potpuno ga umiriti i riješiti poremećaj sna [...]

Masna jetra

Razlozi nastanka masne jetre mogu biti različiti - od dugogodišnjeg unosa raznih lijekova i toksina - alkohola, preko debljine, šećerne bolesti i virusnih oboljenja, međutim najvažniji i najčešći razlog je - neispravni način ishrane. Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem, no nove studije [...]

Ešerihija koli

Zašto se dešava da tokom svog razvoja Ešerihija koli postane patogena? Sve su prilike da je to zbog pogrešnog načina ishrane (i povećane izloženosti lošim bakterijama) kojim jedna nepatogena bakterija prelazi u onu koja izaziva upale i oboljenja. Zbog pogrešne ishrane prvo dolazi do upale na razini tankog crijeva, povećane propustljivosti, povećanog prisustva drugih loših bakterija u krvi [...]

Heliko bakterija

Najvažnije: heliko bakterija nas brani od mnogih oboljenja – debljine, astme, alergija, crijevnih oboljenja, karcinoma, problema sa štitnom i drugih upalnih bolesti. Mora se znati kako manipulisati sa heliko bakterijom, kako je motivirati da ona brani naš organizam (a što joj je osnovna funkcija) dok istovremeno ostale probleme saniramo [...]

Reumatoidni artritis

U posljednje 3 god. predstavljeni su novi pogledi na uzroke ove bolesti – ona nastaje zbog upale u crijevnim mikrobiomima i crijevnim ćelijama, a što je potvrdila i studija sa Yale Univerziteta 2021. godine. Probavni trakt je najveća površina gdje vanjski svijet dolazi u dodir sa unutrašnjim, organizmom. Oni su odvojeni jednom graničnom kapijom iz razloga što mora postojati selekcija šta sve može da uđe u krv [...]

Psorijaza

Postoji više vrsta psorijaze, najčešća je hronična, gdje promjene na koži mogu biti veće ili manje i obično se javljaju na vlasištu glave, na laktovima i koljenima. Uzrok – je sindrom povećane propustljivosti tankog crijeva, samo oboljenje nastaje na razini tankog crijeva. Tu imamo antigene i antitijela koja stvaraju kompleks antigen-antitijelo, javljaju se brojni slobodni radikali koji [...]

Osteoporoza i osteoartritis

I kod jedne i kod druge bolesti osnovni problem je način ishrane ukoliko je pogrešan, koji znatno utiče na mehanizam nastanka odnosno uzročnike bolesti. Dugo se tvrdilo da osteoporoza nastaje zbog nastupanja menopauze – pada ženskog hormona, no kanadska studija je to demantirala, obzirom da je utvrdila nastanak osteoporoze kod mlađih osoba od 25-30 godina. Za nastanak osteoporoze zapravo je ključna je ph vrijednost organizma [...]

Alopecija – opadanje kose

Mehanizam nastanka alopecije je vrlo sličan kao i kod celijakije – ako neko ima alopeciju, posljednja naučna istraživanja kažu da sigurno ima i celijakiju iako možda uopće nema klasičnih simptoma celijakije. Brojni otrovi utiču na upalu tankog crijeva, te su zapravo upala tankog crijeva i sindrom povećane propustljivosti glavni uzročnici alopecije. Sama upala naglo nastaje – kao cunami nosi sve pred sobom [...]

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]