Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani

Savjeti o zdravoj prehrani

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani postaju svakodnevnica u životu zdravstveno osviještenih osoba koje vode zdrav način života. Pravilna, umjerena i zdrava ishrana je jedan od osnovnih temelja našeg sveukupnog zdravstvenog stanja i da biste navedeno zaključili ne morate biti nikakav doktor, specijalista, nutricionista kakvih je danas na stotine, no postavlja se pitanje šta možemo smatrati zdravom ishranom u moru navoda, mišljenja, marketing kampanja te lobija ove ili one vrste kojima smo naprosto svakodnevno bombardovani.

Osnovni kriterij za razlikovanje uvjetno rečeno zdrave ili nezdrave prehrane bi prema Planetu zdravja BH bio da li takva prehrana izaziva „kiselost ili bazičnost organizma“. Naime, krv našeg organizma, odnosno njena ph vrijednost može biti kisela ili bazična. Hrana, odnosno naš način ishrane, pored mnoštvo ostalih faktora, najviše utiče na kiselost ili bazičnost krvi. A zašto su kiselost ili bazičnost krvi, a samim tim i organizma važni? Odgovor je vrlo jednostavan, kao što je i sve u ljudskoj prirodi – ravnoteža kiseline i baze u našem organizmu je od iznimne važnosti za zdravlje, nema organa niti pojedinačne ćelije našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. Inače, kada je organizam, kako struka voli reći u metaboličkoj ravnoteži, tada je ph vrijednost krvi između 7,4 – 7,6 promila, sve manje označava samo jednu stvar – kiselost, a posljedično i mogući zdravstveni probem ili bolest!

U Planetu zdravja BH, jedan od nivoa naše terapije jesu i personalizirani savjeti o zdravoj i pravilnoj ishrani, koje preporučujemo isključivo na osnovu dobivenih nalaza odnosno rezultata kompletnih testova stanja organizma/trenutnog stanja organizma, i u skladu sa svakom vrstom problema/oboljenja koja pogađa pacijenticu ili pacijenta. Pored savjeta o zdravoj i pravilnoj ishrani, savjetujemo i konzumiranje naših dodataka ishrani odnosno 100% prirodnih, hladno cijeđenih ulja. Obzirom da nam priroda daje balansiran i doziran, lako usvojiv izvor, koji prepoznaje naše tijelo, ulja značajno pomažu postepenom uspostavljanju ravnoteže i samoiscijeljenja organizma, umanjenja kiselosti i postizanju bazičnosti istoga.

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani, pomažu Vam da vodite redovnu brigu o onome što unosite u Vaš organizam.

Hronični proljev

Bakterije iz debelog crijeva hraneći se zaostacima hrane – ugljenim hidratima u tankom crijevu izazivaju probleme – velike količine gasova i stvaranje nusproizvoda koji dovode do oštećenja sluznice i poremećaja u apsorpciji hrane. Organizam, posljedično reaguje i povlači vodu uslijed čega nastaje klasični simptom – vodenasti proljevi. Koji je izlaz iz začarnog kruga [...]

Žgaravica

Dugo se smatralo da je Heliko bakterija glavni uzročnik hronične bolesti GERB-a, pa je klasična medicina trojnom terapijom i uništavala. Međutim, novija studija sa Cleveland klinike dokazala je da kada pacijent nema Heliko bakteriju, onda je 8 puta veća mogućnost da dobije GERB. Heliko bakterija je zapravo u kontroli proizvodnje želučane kiseline. Ona je zaštitnik ne samo želuca i jednjaka [...]

Rozacea

Sve savremene teorije ukazuju na zaključak da je mjesto nastanka rozacee u crijevima. Od tzv. SIBO teorije - koja smatra da je upala u tankom crijevu uzrok kožnih promjena, do recentnih koje uzimaju u obzir otrove koji se osim crijeva javljaju i u jetri. Ove recentne teorije potvrđuju i okidači kod pacijenata pogođeni rozaceom, a koji izazivaju crvenilo na licu - to su specifične namirnice [...]

Giht

Nastanak - poremećaj mokraćne kiseline nastaje na nivou tankog crijeva koje ima ulogu da 30% metabolizma mokraćne kiseline razgrađuje. Značajnu ulogu imaju i mikrobiomi - 17 njihovih porodica učestvuje u metabolizmu mokraćne kiseline. Zbog upale u tankom crijevu dolazi do oštećenja ćelija koje su presude za metabolizam mokraćne kiseline te nastaje giht koji je zapravo autoimuno oboljenje. Nedavno završene studije [...]

Valunzi

Metodom Termoregulacije, koja podrazumijeva kontrolisano balansiranje temperature (a temperatura je upravo najvažnija kod valunga) dobiva se više od 150 različitih parametara na osnovu kojih se utvrđuju metabolički razlozi valunga i njihovih posljedica. Na osnovu nalaza, predlaže se ishrana i 100% prirodna terapija - hladno cijeđenim uljima. Hrana je metaboličko gorivo koje stvara temperaturu organizmu [...]

Ekcem

Ekcem nastaje zbog toga što se određeni otrovi nalaze u jetri - bakar i živa koji mogu dospjeti u našu jetru na različite načine. Ukoliko to traje duže vremena, moguća je pojava virusa (Epstein-Barrov) koji se hrani bakrom i živom i kao posljedica toga nastaje otrov dermatoksin - izbacuju se otrovi iz jetre na koži i nastaje ekcem [...]

Spavanje i kvalitet sna

Posljedice poremaćaja sna direktno dovode do brojnih oboljenja, zbog poremaćaja cirkadijalnog ritma i ritma hranjenja. Najčešće su to srčana oboljenja, moždani udar, bolesti buburega, insomnia, gerb, povećana težina, dijabetes, anksioznost, hronični umor. #Integrativnamedicina zna kako poduprijeti rad dva interna biološka sata, kako podruprijeti rad melatonina, odnosno kako organizam vratiti u ravnotežu, potpuno ga umiriti i riješiti poremećaj sna [...]

Masna jetra

Razlozi nastanka masne jetre mogu biti različiti - od dugogodišnjeg unosa raznih lijekova i toksina - alkohola, preko debljine, šećerne bolesti i virusnih oboljenja, međutim najvažniji i najčešći razlog je - neispravni način ishrane. Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem, no nove studije [...]

Ešerihija koli

Zašto se dešava da tokom svog razvoja Ešerihija koli postane patogena? Sve su prilike da je to zbog pogrešnog načina ishrane (i povećane izloženosti lošim bakterijama) kojim jedna nepatogena bakterija prelazi u onu koja izaziva upale i oboljenja. Zbog pogrešne ishrane prvo dolazi do upale na razini tankog crijeva, povećane propustljivosti, povećanog prisustva drugih loših bakterija u krvi [...]

Heliko bakterija

Najvažnije: heliko bakterija nas brani od mnogih oboljenja – debljine, astme, alergija, crijevnih oboljenja, karcinoma, problema sa štitnom i drugih upalnih bolesti. Mora se znati kako manipulisati sa heliko bakterijom, kako je motivirati da ona brani naš organizam (a što joj je osnovna funkcija) dok istovremeno ostale probleme saniramo [...]