Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani

Savjeti o zdravoj prehrani

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani postaju svakodnevnica u životu zdravstveno osviještenih osoba koje vode zdrav način života. Pravilna, umjerena i zdrava ishrana je jedan od osnovnih temelja našeg sveukupnog zdravstvenog stanja i da biste navedeno zaključili ne morate biti nikakav doktor, specijalista, nutricionista kakvih je danas na stotine, no postavlja se pitanje šta možemo smatrati zdravom ishranom u moru navoda, mišljenja, marketing kampanja te lobija ove ili one vrste kojima smo naprosto svakodnevno bombardovani.

Osnovni kriterij za razlikovanje uvjetno rečeno zdrave ili nezdrave prehrane bi prema Planetu zdravja BH bio da li takva prehrana izaziva „kiselost ili bazičnost organizma“. Naime, krv našeg organizma, odnosno njena ph vrijednost može biti kisela ili bazična. Hrana, odnosno naš način ishrane, pored mnoštvo ostalih faktora, najviše utiče na kiselost ili bazičnost krvi. A zašto su kiselost ili bazičnost krvi, a samim tim i organizma važni? Odgovor je vrlo jednostavan, kao što je i sve u ljudskoj prirodi – ravnoteža kiseline i baze u našem organizmu je od iznimne važnosti za zdravlje, nema organa niti pojedinačne ćelije našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. Inače, kada je organizam, kako struka voli reći u metaboličkoj ravnoteži, tada je ph vrijednost krvi između 7,4 – 7,6 promila, sve manje označava samo jednu stvar – kiselost, a posljedično i mogući zdravstveni probem ili bolest!

U Planetu zdravja BH, jedan od nivoa naše terapije jesu i personalizirani savjeti o zdravoj i pravilnoj ishrani, koje preporučujemo isključivo na osnovu dobivenih nalaza odnosno rezultata kompletnih testova stanja organizma/trenutnog stanja organizma, i u skladu sa svakom vrstom problema/oboljenja koja pogađa pacijenticu ili pacijenta. Pored savjeta o zdravoj i pravilnoj ishrani, savjetujemo i konzumiranje naših dodataka ishrani odnosno 100% prirodnih, hladno cijeđenih ulja. Obzirom da nam priroda daje balansiran i doziran, lako usvojiv izvor, koji prepoznaje naše tijelo, ulja značajno pomažu postepenom uspostavljanju ravnoteže i samoiscijeljenja organizma, umanjenja kiselosti i postizanju bazičnosti istoga.

Savjeti o zdravoj i pravilnoj prehrani i ishrani, pomažu Vam da vodite redovnu brigu o onome što unosite u Vaš organizam.

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]

Celijakija i gluten

Celijakija je izazvana glutenom iz hljeba. Gluten oštećuje sluznicu tankih crijeva i dovodi do sindroma povećane propustljivosti crijeva što rezultira u grčevima, proljevu, gubitku težine. Pacijentima je otežano doći do dijagnoze celijakije jer se često pojavljuje i sa drugim (prikrivenim) simptomima, osim crijevnih - poput umora ili migrena. Zato se celijakija naziva – velikim imitatorom. Može proći i 11 god. od pojave prvih ovakvih simptoma do pojave crijevnih simptoma celijakije [...]

Holesterol

Ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem [...]

Akne i kožni problemi

Probleme sa aknama ima 1/9 čitavog čovječanstva, 80% američkih tinejdžera imaju akne, ipak kod nekih naroda svijeta – akne se uopšte ne javljaju!? Zajedničko je za sve te narode da u svojoj ishrani nemaju zastupljene integralne žitarice, šećere, mlijeko i mliječne proizvode. Sve više savremenih studija zadnjih godina potvrđuju način ishrane kao osnovni uzrok pojave akni i vraćaju ugljene hidrate i šećere u fokus interesovanja, iako to dugo nije bio slučaj. Međutim, klasična medicina/dermatologija i dalje isključivo djeluje na posljedice akni [...]

Debljina/gojaznost

Nekoliko je glavnih uzročnika debljine i razloga zašto se mnogi ne mogu dugoročno izboriti sa viškom kila (ali i tzv. bumerang efektom) – od krucijalne veze „loših bakterija“ i pretilosti, preko činjenice da li smo rođeni prirodnim putem ili carskim rezom, do toga da li nam je načinom života uništena helikobakterija i 2 hormona koje ona proizvodi – jedan koji nam govori da li smo gladni i drugi da li smo siti. Međutim, opredjeljujuće je šta smo godinama i šta danas redovno unosimo u organizam. Zaboravimo gluten na trenutak, tu su još veći trovači, stimulatori apetita i neprijatelji tankih crijeva – WGA (wheat germ agglutinin), rafinisani šećeri, egzorfin - tvar koja se veže za mozak na istom mjestu gdje se vežu i opojne supstance kod ovisnika [...]

Mikrobiomi, crijeva i crijevne bolesti

Termin mikrobiom je prvi put u svijetu spomenut 2008. godine, dok su prve studije bile 2011. U BiH i regiji smo ih prvi počeli javno spominjati ali i praktično koristiti blagodati naučnih spoznaja o njima - 2014. godine. Danas nam sve određuju – od raspoloženja, zdravlja do težine! Mikrobiomi su zajednice bakterija koje žive u našim crijevima, ustima i na našoj koži. Ima ih ukupno u našem organizmu oko 40 triliona i određuju većinu njegovih najbitnijih procesa. Čovjek živi u simbiozi sa mikrobiomima, mi smo njima dali stanište, a oni nama čine mnoge korisne stvari. Kao što svi putevi vode u Rim, tako svi putevi vode u crijeva, a što je i potvrdila studija sa Duke univerziteta [...]

Majka i otac svih antioksidanata – Glutation

U zadnje vriijeme naučna javnost je zaokupljena efektima super antioksidanta - glutationa koji se prirodno nalazi u svim našim ćelijama (za razliku od ostalih antioksidanata) i kojeg s pravom nazivamo ocem i majkom svih antioksidanata. Glutation ne samo da onesposobljava slobodne radikale, nego ima i „majčinsku funkciju“, tj. kao majka djetetu daje dio sebe drugim raznim antioksidantima, npr. vitaminu C i A da bi oni ponovno postali aktivni – inače, kad vitamin C ili A unište slobodni radikal oni ostaju „bez municije“, spriječeni za dalje uništavanje slobodnih radikala, i tu na scenu stupa iznimno dejstvo glutationa [...]

Sindrom prikrivene disfunkcije štitne žlijezde

Veliki broj žena i muškaraca ima problema sa štitnom žlijezdom, te je kod većine slično stanje - piju tablete, nivoi hormona T3 i T4 su „normalni“ ili malo sniženi, ili im je TSH malo povećan ili na gornoj granici. Međutim, oni i dalje imaju problem, i dalje piju tablete za štitnu, i dalje imaju simptome – umor, preskakanje srca, zatvor, zbunjenost, depresiju, debljanje, ili stanje da nemaju niti jednog simptoma a da osjećaju generalni umor, žgaravicu, smanjenju polnu moć, ili imaju povećan holesterol [...]

Dijabetes – Zašto nastaje i možemo li se dugoročno izboriti?

Saznajte šta se dešava kada dođe doza inzulina u organizam, zašto je ključna uloga enzima tripsina, šta je centralno grijanje organizma, zašto ne radi i kako ga popravljamo, šta su mitovi u ishrani dijabetičara – zašto zapravo treba jesti i voćni šećer i ugljikohidrate, kako ćeliji vratiti izgubljenu energiju, dopuniti potrebne minerale – cink i selen, probuditi pankreas te dugoročno sniziti nivo šećera u krvi .. i još mnoštvo toga [...]