Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Kako se “boriti” i kako “ne pregoriti”?

“O hroničnom stresu se puno govori na način da samo priznamo da postoji, te još gore vremenom prihvatimo da je to uobičajena, normalna pojava. Time zanemarujemo njegove uzroke ali i njegovo tretiranje, što potvrđuje činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija tek nedavno zvanično priznala medicinsku dijagnozu „Burnout“ – tzv. pregorijevanje – hronični stres kao posljedicu rada”.

“Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje .. kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam – povećanog šećera, pritiska, debljanja, anksioznosti, nesanice, depresije, slabog zarastanja rana, mora negativnih emocija, straha, potištenosti, frustracije, poniženosti …”

Saznajte detaljnije u videu o svim procesima i uzrocima nastanka stresa, o tome šta je „tvornica energije“,te najvažnije – kako se boriti protiv hroničnog stresa – promjenom životnih navika, ishrane i odgovarajućom terapijom!

Sve u ekskluzivnom gostovanju Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Zdravlje na prvom mjestu” Hayat TV-a, 14.06.2019. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]