SIBO i SIFO

21.08.2025.

SIBO je eng. skraćenica za invaziju bakterija koja dolazi iz debelog crijeva u tanko. Ujedno, kod SIFO, slovo f ide za gljivice. Riječ je o enormnom broju bakterija i gljivica koje ulaze u tanko crijevo kada je imunitet narušen. Mnogo toga ovisi o tome šta jedu pacijenti koji dolaze sa tom dijagnozom, jer kada se njihove baktrije najedu ostataka ugljenih hidrata onda one proizvode velike količine otrova za organizam – alkohol, mliječnu kiselinu i formaldehid. Ovi otrovi su odgovorni za uništavanje sluznice tankog crijeva i to je početak sindroma povećane propustljivosti tankog crijeva (sunđerasta crijeva). Sve te bakterije u svojoj opni imaju i dodatnu otrovnu tvar, stoga kada one uđu kroz tanka crijeva između ćelija direktno u krv – izazivaju trovanje iznutra.

 U #planetzdravjabh sa #Integrativnamedicina znamo kako riješiti SIBO i SIFO – utvrđivanjem stanja metabolizma – želuca, crijeva, štitne, korigiranjem ishrane na osnovu nalaza i u 2 stepenu korištenjem 100% prirodnih, nanotehnološki obrađenih ulja – sve sa ciljem da bakterije ne proizvode otrove i da ne dođe do oštećenja sluznice.

Pogledajte o svemu navedenom u novoj epizodi serijala “Posveti se sebi” uz #drvrca i saznajte koja sve dodatna oboljena mogu izazvati SIBO i SIFO. Za pregled u Sarajevu, Mostaru ili Tuzli – zakažite se ovdje  ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702 #miliječimouzroke

Pratite nas:

youtube.com/c/planetzdravjaBH
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]

Mozak – Veza između oboljenja mozga i hrane koju unosimo

Saznajte detaljnije u videu čitav proces nastanka najčešćih moždanih oboljenja - od tvari koje unosimo, preko upale u crijevima do krvotoka i mozga. Zašto se osjećamo euforično nakon upotrebe slatkih peciva, gdje se tačno u mozgu vežu ostaci od glutena i rafinisanih šećera te zašto djeluju identično kao opijati? Zašto svjetska naučna javnost Alzheimer naziva dijabetesom broj 3? [...]