Povremeno gladovanje/periodični post kao terapeutsko i preventivno dejstvo 

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope.

“Upravo autofagija kao prirodan proces našeg metabolizma u kojem se on oslobađa starih i potrošenih dijelova ćelije kada za njih više nema svrhe – najbolje rezultate postiže povremenim gladovanjem/postom. Kako mi stalno jedemo, organizam uvijek koristi novu hranu te nema vremena da koristi nakupljene masti – dok kada povremeno gladujemo onda dozvoljavamo masnoći da se aktivira te organizam napreduje u terapeutskom smislu. Kada nastupi gladovanje, iz gušterače se luči hormon glukagon koji prvo iz jetre uzima nakupljeni šećer, a nakon izvjesnog vremena počne i da otapa masti stvarajući esencijalne, nezamjenljive masne kiseline i keton”.

Povremeno gladovanje može ostvariti učinke kod prekomjerne težine, dijabetesa tipa 1 i 2, demencije, Alchajmerove bolesti, alergija, te karcinoma, naročito pacijenata na kemoterapijama.  Saznajte više u videu – Ko i kako može koristiti povremeno gladovanje? Šta se tačno dešava u organizmu prilikom ovog postupka, te zbog čega je gušterača ključna? Zašto je keton “najljepše gorivo na zemaljskoj kugli? Koje su vrste povremenog gladovanja, kako ih koristiti te kada je inače najbolje jesti? Ali i još mnogo toga ..

Ekskluzivno gostovanje Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Zdravlje na prvom mjestu” Hayat TV-a, 08.03.2019. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]