Mozak – Veza između oboljenja mozga i hrane koju unosimo

Najnovija istraživanja jasno ukazuju na vezu između tvari koje hranom unosimo u organizam i najčešćih oboljenja mozga, kako neuroloških – multipla skleroza, Parkinson, Alzeheimer, epilepsija, te psiholoških – depresija, nesanica, anksioznost, stres.

“Nerazličita hrana je uslov za nastanak malog broja mikrobioma, tj. stiču se uslovi za nastanak oboljenja, a još u tom malom broju namirnica – stalno unosimo dva najveća neprijatelja 21. vijeka – gluten i rafinisane šećere koji godinama korištenja organizmu i crijevima jednostavno “začepe dizne”.
Nastaje upala na nivou crijeva, otrovi ulaze u krvotok a najzad, i pomenuta krvno-moždana barijera popušta, te otrovi ulaze direktno u mozak”.

Saznajte detaljnije u videu čitav proces nastanka najčešćih moždanih oboljenja – od tvari koje unosimo, preko upale u crijevima do krvotoka i mozga. Zašto se osjećamo euforično nakon upotrebe slatkih peciva, gdje se tačno u mozgu vežu ostaci od glutena i rafinisanih šećera te zašto djeluju identično kao opijati? Zašto svjetska naučna javnost Alzheimer naziva dijabetesom broj 3? Kako dijagnosticirati uzroke oboljenja u mozgu, te djelotvorno i dugoročno otkloniti posljedice – prirodnom terapijom i pravilnom ishranom?

Ekskluzivno gostovanje Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Zdravlje na prvom mjestu” Hayat TV-a, 02.11.2018. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]