Zdravstvene prednosti posta

14.04.2023.

#Post je star koliko i samo čovječanstvo, na post nas ukazuju stare civilizacije kao i sve monoteističke religije. Bez obzira o kojem se postu radilo – svaki ima višestruko dokazane zdravstvene prednosti. 2016. godina je ključna kada se metoda posta masovno počela koristiti u terapeutske svrhe.

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila.

Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga. Nasuprot tome, kada stalno jedemo naš organizam koristi energiju iz hrane koja je upravo stigla i nema vremena da počne trošiti masne naslage, samo ih više povećava.

Post kao terapijsku metodu ne treba koristiti prije obavljenog pregleda i konsultacija sa doktorom, prije utvrđivanja stanja organizma i određivanja koja vrsta posta je potrebna pacijentu u skladu sa konkretnim problemom/bolesti.

U najnovijoj emisiji #drvrca i #planetzdravjabh u specijalnom ramazanskom programu na Hayat TV saznajte koje vrste posta #integrativnamedicina priznaje kao terapijske metode, koju hranu jesti tokom posta, kod kojih stanja i bolesti post može biti terapija, kako 100% prirodna hladno cijeđenja ulja još više pospješuju djelovanje organizma tokom posta i još mnogo toga ..

Za pregled – Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla – zakažite se ovdje, mailom na: info@planetzdravjabh.ba, ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702 #miliječimouzroke

Pratite nas:

youtube.com/c/planetzdravjaBH
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Ešerihija koli

Zašto se dešava da tokom svog razvoja Ešerihija koli postane patogena? Sve su prilike da je to zbog pogrešnog načina ishrane (i povećane izloženosti lošim bakterijama) kojim jedna nepatogena bakterija prelazi u onu koja izaziva upale i oboljenja. Zbog pogrešne ishrane prvo dolazi do upale na razini tankog crijeva, povećane propustljivosti, povećanog prisustva drugih loših bakterija u krvi [...]

Heliko bakterija

Najvažnije: heliko bakterija nas brani od mnogih oboljenja – debljine, astme, alergija, crijevnih oboljenja, karcinoma, problema sa štitnom i drugih upalnih bolesti. Mora se znati kako manipulisati sa heliko bakterijom, kako je motivirati da ona brani naš organizam (a što joj je osnovna funkcija) dok istovremeno ostale probleme saniramo [...]