Tjelesna težina – Tajne i uzroci njene kontrole

Kad se spomene tjelesna težina, odmah se misli na povećanu tjelesnu težinu, na broj kalorija koje se unose, na hiljade dijeta za izgladnjivanje, razne vještačke preparate za „čudesne rezultate u 7 dana“, ili u krajnjem slučaju, na podvezivanje, odnosno bypass želuca. Međutim, o tjelesnoj težini ima se mnogo više reći i znati od pukih posljedica i bezuspješnog pokušaja njihovog rješavanja.

“U organizmu su mikrobiomi najodgovorniji za balans našeg metabolizma i regulaciju tjelesne težine. Nije potrebno brojati kalorije koje unosimo, masnoće i ugljene hidrate, već samo treba izbjegavati hranu koja šteti mikrobiomima, a jesti onu koja im odgovora. Zamislite snagu mikrobioma u organizmu, koje neopravdano nazivamo “drugim genomom”, a ima ih čak 33 miliona, dok “prvim genomom” nazivamo gene kojih ima samo 22.000. Da bi se desila promjena u genima, potrebno je da prođu generacije – stotine godina, pa i hiljade, dok mikrobiomi žive samo 20 minuta, pa su promjene u organizmu brže i lakše”.

“Klasična medicina u svemu pretjeruje pa tako i kod tzv. trojne terapije, koja pod izgovorom sprječavanja čira na želucu, uništava helikobakteriju pylori, najodgovorniju za proizvodnju želučane kiseline. Pored toga, reguliše dva važna hormona koja mozgu šalju signale da smo gladni – ghrelin i da smo siti – leptin. „Hajkom“ na helikobakteriju pylori, pacijent konstantno osjeća glad, pogrešno hrani mikrobiome, metabolizam je u disbalansu te posljedično dolazi do problema sa tjelesnom težinom”.

Saznajte u video prilogu kako te probleme dugoročno riješiti, kako prirodno i bez yo-yo efekta regulisati tjelesnu težinu, šta na nju najviše utiče i od čega zavisi, naravno sve sa aspekta Integrativne medicine.  Gostovanje Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Dobar dan uživo” Hayat TV-a, 11.04.2018. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]