Sindrom propusnog crijeva

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Sindrom propusnog crijeva

Povećane propustljivosti tankog crijeva

Sindrom propusnog crijeva odnosno sindrom povećane propustljivosti tankog crijeva predstavlja ozbiljno stanje značajne upale ćelija tankog crijeva koje nakon izvjesnog vremena ostatke nesvarene hrane, odnosno višestruke otrove koje od njih nastaju – propuštaju u krvotok, a odatle u čitav organizam. Sindrom propusnog crijeva je povezan sa još najmanje desetak drugih stanja ili oboljenja, od kojih i neka vrlo ozbiljna poput karcinoma jednjaka i debelog crijeva, te reumatoidnog artritisa.

Prvi znak za sindrom propusnog crijeva jeste osjetljivost pacijenta ili oboljelog na određenu namirnicu ili hranu – najčešće mliječne proizvode i gluten. Studije (uključujući djecu) su dokazale povezanost propustljivih crijeva i alergija na hranu. Upravo se smatra da su alergije jedan od najčešćih simptoma sindroma propusnog crijeva. Drugi simptom je nedovoljna asimilacija hranjivih tvari (tzv. malapsorpcija hranjivih tvari – poput vitamina B12, magnezija i enzima probavnog trakta). Najozbiljniji simptomi su svakako upalne bolesti crijeva odnosno ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Drugi simptomi odnosno bolesti koje potvrđuju postojanje sindroma propusnog crijeva su:

– Postojanje autoimunih bolesti i oboljenja, problemi sa štitnom žlijezdom, upalna stanja kože (akne, psorijaza), problemi raspoloženja, depresija, autizam, sindrom hroničnog umora, celijakija, problemi sa tjelesnom težinom, Parkinsonova bolest, infektivni proljev,  čir na želucu, reumatoidni artritis, sindrom iritabilnog crijeva, dijabetes tipa 2, karcinomi jednjaka i debelog crijeva.

U crijevnom zidu tankog crijeva, nalaze se ćelije zvane enterociti koje služe za ulazak i apsorpciju hrane. Ispred crijevnog zida nalaze se bakterije a iza krvotok. Sindrom propusnog crijeva, odnosno povećane propustljivosti tankog crijeva, nastaje kada bakterije i kandida u zajedničkom djelovanju od ostataka nesvarene hrane u područjima ispred crijevnog zida proizvode otrove za organizam poput mliječne kiseline, alkohola, formaldehida, gluteomorfina, kazeomorfina i drugih. Potom novostvoreni otrovi stvaraju rupe ili otvore na samom crijevnom zidu (propustljivost) čime dolazi do njihovog direktnog ulaska u krvotok, čime se šire po čitavom organizmu.

U najčešćem slučaju, obzirom da je sindrom propusnog crijeva povratno stanje, crijevni zid je moguće opet spojiti redovnom prirodnom terapijom, te propisanom zdravom i pravilnom ishranom i na taj način utjecati na vidljive posljedice i znakove ovoga sindroma.

Za više informacija o bakterijama, mikrobiomima i uzrocima nastanka sindroma propusnog crijeva te detaljnije objašnjenje djelotvorne terapije, možete pogledati posebnu emisiju na ovu temu sa Dr. Kenanom Vrcom na ovom LINKU.

Za detaljni i individualizirani pregled možete se prijaviti OVDJE.