Sindrom iritabilnog crijeva

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Sindrom iritabilnog crijeva

Povećane osjetljivosti debelog crijeva

Sidrom iritabilnog crijeva ili povećane osjetljivosti debelog crijeva je čest poremećaj koji pogađa debelo crijevo, ali i nervni sistem. Prema statistikama, ovaj sindrom pogađa žene tri puta češće nego muškarce. Međutim, samo mali postotak pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva ima ozbiljne znakove i simbole.  Najčešći znakovi i simptomi uključuju grčeve i bolove u trbuhu, nadutost, vjetrove, proljev ili zatvor, ili čak oboje. U određenim slučajevima, mogu se kontrolisati posljedice i simptomi – odgovarajućom i pravilnom ishranom te promjenom stila i načina života. U težim slučajevima, simptomi se mogu riješiti redovnom i na uzroke usredotočenom terapijom te savjetovanjem o pravilnoj i odgovarajućoj ishrani.

Znakovi i simptomi sindroma iritabilnog crijeva variraju od lakših do težih slučajeva, te  u vezi s tim uključuju:

– Bolovi u trbuhu (obično u donjem dijelu), grčevi ili nadutost, višak vjetrova ili učestali vjetrovi, proljev ili zatvor – ponekad i oboje naizmjenično, sluz u stolici, gubitak tjelesne težine, rektalno krvarenje, neobjašnjivo povraćanje, otežano gutanje, anemija, proljev po noći, konstantna bol koja ne prolazi ni puštanjem vjetrova niti nakon obavljene nužde.

Pored ovih simptoma, studije potvrđuju da su tjeskoba ili anksioznost kao i depresija povezane sa sindromom iritabilnog crijeva. Također, hronični zatvor ili proljev u okviru sindroma iritabilnog crijeva mogu izazvati hemoroide.

Okidači simptoma sindroma iritabilnog crijeva mogu: loša i nezdrava prehrana, razdoblja povećanog stresa, hormonske promjene – mnoge žene ističu da su znakovi i simptomi lošiji ili izraženiji tokom ili u blizini njihovih menstrualnih perioda.

Za detaljni, individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.