Reumatoidni artritis

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis predstavlja hronični upalni poremećaj koji u osnovi pogađa zglobove oboljelog ali može i druge tjelesne sustave, uključujući kožu, oči, pluća, srce i krvne žile. Okarakterisan kao autoimuni poremećaj, reumatoidni artritis se javlja kada imunološki sistem oboljelog pogrešno napada tkiva vlastitog organizma. Reumatoidni artritis tako pogađa podlogu zglobova oboljelog, uzrokujući bolno oticanje koje naposlijetku može dovesti i do erozije kosti te deformacije zglobova. Upala povezana sa reumatoidnim artritisom predstavlja opasnost za oštećenje i drugih dijelova organizma odnosno tjelesnih sustava. Najteži oblici reumatoidnog artritisa mogu izazvati tjelesne nedostatke, odnosno invalidost.

Znakovi i simptomi reumatoidnog artritisa mogu uključivati:

– Slabe, tople i natečene zglobove, ukočenost zglobova koja je obično pogoršana u jutarnjim satima i nakon neaktivnosti, umor, groznicu i gubitak težine.

U ranoj fazi, reumatoidni artritis najčešće utječe na manje zglobove oboljelog, pogotovo one zglobove koji povezuju prste sa ostatkom ruke te nožne prste sa ostatkom noge.

Kako bolest napreduje, simptomi se često šire prema zglobovima, koljenima, glježnjevima, laktovima, kukovima i ramenima. U većini slučajeva, simptomi se pojavljuju na istim zglobovima na obje strane tijela. Prema statiskikama, 40% oboljelih od reumatoidnog artritisa također imaju znakove i simptome koji ne uključuju zglobove.  Reumatoidni artritis može pogoditi mnoge druge tjelesne strukture poput:

– Kože, očiju, pluća, srca, bubrega, pljuvačne žlijezde, nervnog tkiva, koštane srži, krvne žile.

Znakovi i simptomi reumatoidnog artritisa mogu se razlikovati u težini i mogu se pojavljivati i nestajati.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje potrebne 100% prirodne hranjive tvari (posebno obrađene) može znatno smanjiti simptome i posljedice reumatoidnog artritisa i izbalansirati organizam.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od suštinskog značaja kod reumatoidnog artritisa.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.