Refluks kiseline

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili prosto refluks/povrat kiseline javlja se kada se želučana kiselina često vraća u mišićnu cijev koja povezuje usta i želudac odnosno – u jednjak dužine od 25 do 30 cm. Ovo talasanje ili ispiranje (refluks/povrat kiseline) može nadražiti obloge jednjaka pacijenta, obzirom da jednjak nije predviđen za prolaz ili izlaganje želučanoj kiselini. Želučana kiselina se vraća zbog toga što donji gastroezofagealni sfinkter ne funkioniše u potpunosti, odnosno ne obavlja svoju funkciju ispravno. Mnogi ljudi s vremena na vrijeme osjećaju refluks kiseline, dok Gastroezofagealna refluksna bolest predstavlja ili blagi refluks kiseline koje se javlja barem jednom sedmično ili srednji do teški refluks kiseline koje se javlja barem dva puta sedmično.

U određenim slučajevima, moguće je kontrolisati simptome i nelagodu koja prati GERB, promjenom načina života i odgovarajućom, individualiziranom ishranom.  U drugim slučajevima pored toga potrebna je i redovna, na uzroke usredotočena terapija. U najtežim slučajevima (mali broj bolesnika) mogući su i hirurški zahvati.

Uobičajeni znakovi i simptomi GERB uključuju:

– Zapaljivi osjećaj u prsima (žgaravica) obično nakon jela – a pogoršano i navečer, bol u prsima, teškoća gutanja, jako podrigivanje, povraćanje hrane ili kisele tekućine, osjećaj grudve/kvržice u grlu.

U slučajevima noćnog refluksa želučane kiseline, može se osjetiti i:

– Hronični kašalj, upala grla, nova ili pogrošana astma, poremećan san.

Tokom dužeg vremena, hronična upala  jednjaka odnosno dugotrajan refluks kiseline može dovesti do:

– Sužavanja jednjaka – oštećenje donjeg jednjaka protekom želučane kiseline može dovesti do stvaranja rana na tkivu koje sužavaju i otežavaju prolazak hrane (problemi sa gutanjem).
– Otvorenog bola u jednjaku (čir na jednjaku) – želučana kiselina može erodirati  tkivo jednjaka, stvarajući čir na jednjaku koji može krvariti, izazvati jaku bol i otežati gutanje.
– Predkancerogenih promjena u jednjaku – šteta od želučane kisline može izazvati promjene u oblogama tkiva donjeg jednjaka, a koje su povezane sa povećanim rizikom od raka jednjaka.

Za detaljni, individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.