Pankreatitis

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Pankreatitis

Pankreatitis predstavlja upalu u gušterači/pankreasu. Gušterača je dugačka, pljosnata žlijezda koja je smještena iza želuca u gornjem dijelu abdomena. Od velikog je značaja ova žlijezda obzirom da proizvodi enzime koji pomažu u probavi i hormone koji pomažu u regulaciji načina na koji organizam čovjeka razrađuje ili procesira šećer (glukozu). Pankreatitis se može javiti u obliku akutnog pankreatitisa – što podrazumijeva da se javlja iznenada i da traje nekoliko dana ili u obliku hroničnog pankreatitisa – što podrazumijeva da se javlja i traje nekoliko godina. Blaži slučajevi pankreatitisa mogu nestati bez terapije, dok teži slučajevi čak mogu prouzrokovati komplikacije koje ugrožavaju život.

Znakovi i simptomi pankreatitisa mogu varirati, u ovisnosti od toga koju vrstu doživljava pogođeni.

Znakovi i simptomi akutnog pankreatitisa uključuju:

– Bol u gornjem abdominu, bol u trbuhu koja zrači na leđima, bol u trbuhu koja se pogoršava nakon jela, groznica, ubrzani puls, mučnina, povraćanje, pojaćana osjetljivost pri dodiru abdomena.

Znakovi i simptomi hroničnog pankreatitisa uključuju:

– Bol u gornjem abdomenu, gubitak težine bez pokušavanja, masne i smrdljive stolice.

Uzroci pankreatitisa mogu biti višestruki i često su individualizirani.  Mogu biti povezani sa drugim problemima ili oboljenjima poput alkoholizma, kamena u bubregu, određenim infekcijama, konzumiranjem nikotina, povredama abdomena, poremećajima u radu štitne žlijezde i krvnih žila, konzumiranjem određenih medikamenata.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje posmatranje čitavog organizma i svih procesa, uz upotrebu prirodnih hranjivih tvari (hladno cijeđenih ulja) znatno smanjuje simptome i posljedice pankreatitisa uz balansiranje čitavog organizma. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od iznimnog značaja kod upale pankreasa.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.