Nizak krvni pritisak – Hipotenzija

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Nizak krvni pritisak – Hipotenzija

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija najopćenitije predstavlja onaj krvni pritisak koji je iznimno nizak te na taj način izaziva simptome kao što su vrtoglavica i nesvijest. U težim slučajevima, nizak krvni pritisak može biti opasan i po život pogođenog. Inače, krvni pritisak mora biti dovoljno visok kako bi dopremio kisik i hranjive tvari do ćelija u organizmu, te kako bi jednako tako, otpremio otpadne materije iz organizma. Kada je krvni pritisak prenizak, krv ne može u dovoljnoj mjeri dopremiti kisik i hranjive tvari u ćelije, te ne može ni odstraniti otpadne tvari i materije iz ćelija.

Za određene osobe, niski krvni pritisak signalizira temeljni zdravsteni problem, pogotovo ukoliko naglo padne ili je popraćen znakovima i simptomima kao što su:

– Vrtoglavica ili ošamućenost, nesvjestica, zamagljen vid, mučnina, umor, nedostatak koncentracije.

Ekstremna hipotenzija sa druge strane, može dovesti do životno ugroženog stanja, te je u takvom slučaju potrebno potražiti hitnu liječničku pomoć. Znakovi i simptomi ekstremne hipotenzije uključuju:

– Zbunjenost, posebno kod starijih osoba, hladna, znojna i blijeda koža, brzo i plitko disanje, slab i brz puls.

Faktori rizika za nizak krvni pritisak (hipotenziju) mogu biti starija dob, potom određeni vještački i sintetički medikamenti koje klasična medicina preporučuje za “tretiranje” visokog krvnog pritiska poput tzv. alfa blokera koji pak izazivaju probleme sa niskim krvnim pritiskom. Također određene bolesti mogu biti povezane sa niskim krvnim pritiskom poput Parkinsonove, dijabetesa i nekih srčanih bolesti koje prate veću opasnost od razvoja niskog krvnog pritiska.

Za detaljni  i individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka hipotenzije i ozbiljnijih stanja koji je prate, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.