Migrena i glavobolja

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Migrena i glavobolja

Migrena predstavlja hronično oboljenje koje u osnovi podrazumijeva ponavljajuću i pulsirajuću glavobolju koja može trajati nekoliko sati ali i dana (prema statistikama od 2 do 72 dana).  Također, prema statistikama, u odraslom dobu pogađa žene više nego muškarce, dok u pubertetskom dobu češće pogađa muškarce.

Kod žena u odraslom dobu, uglavnom je vezana za predmenstrualni sindrom (PMS). Migrena može biti praćena mučninom, povraćanjem i ekstremnom osjetljivošću na svjetlost i zvuk. Uobičajeno migrenu prate simptomi upozoranja poznati kao aura, koji se mogu pojaviti prije ili u toku glavobolja.

Znakovi i simptomi migrena mogu se razvijati kroz četiri poznate faze:

Faza prodome – Dan ili dva prije migrene, može uključivati znakove i simptome:

– Zatvor, promjene raspoloženja od depresije do euforije, žudnja za hranom, ukočenost vrata, povećana žeđ i uriniranje, često zijevanje.

Faza aure – Aura se može pojaviti prije ili tokom migrene i ona predstavlja simptome nervnog sustava koji mogu uključivati:

– Vizuelne poteškoće (uvidjeti različite oblike, svijetle tačke ili bljeskove svjetlosti), gubitak vida, osjećaj iglica po ruci ili nozi, ukočenost u jednom dijelu lica ili tijela, poteškoće u govoru, osluškivanje buke ili muzike, nekontrolisani trzaji ili drugi pokreti.

Faza samog napada migrene može uključivati znakove i simptome:

– Bol na jednoj ili obje strane glave, bol koja se objašnjava kao lupanje ili pulsiranje, osjetljivost na svjetlost, zvukove a ponekad i miris i dodir, mučnina i povraćanje, zamagljen vid.

Konačna faza, poznata kao post-drome javlja se nakon napada (24 sata) i oboljeli se može osjećati iscrpljeno ili isprano, dok se drugi osjećaju zadovoljno – znakovi i simptomi mogu uključivati:

– Zbunjenost, ćudljivost, vrtoglavicu, slabost, osjetljivost na svjetlost i zvuk.

Posljednje američke i norveške studije dokazuju povezanost migrena sa crijevima i crijevnim bakterijama.  Bakterije poput streptokoke i pseudomonasa najodgovornije su za znakove i simptome migrena jer razvijaju tvari koje se inače nalaze u svim pakovanim prehrambenim proizvodima a koje otvorno djeluju na organizam zbog širenja krvnih sudova u mozgu (izazivanja upale).

Ustaljeni načini terapije klasične medicine nemaju odgovor na migrene, jer ih pogrešno posmatraju – pokušavajući samo kratkoročno sanirati posljedice migrena vještačkim medikamentima (analgeticima) i simptomatskom terapijom.

Za više informacija o tačnim uzrocima migrena i glavobolja, dobroj masnoj kiselini za migrene tzv. GABA, te prirodnoj i djelotvornoj terapiji za ublažavanje njihovih posljedica, pogledajte posebnu emisiju Dr. Kenana Vrce na ovu temu, na ovom LINKU.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje potrebne 100% prirodne hranjive tvari (hladno cijeđena ulja) znatno smanjuje simptome i posljedice migrena i balansira čitav organizam.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, koje su od iznimnog značaja kod migrena i glavobolja.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.