Metabolički sindrom

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom predstavlja skupinu uvjeta ili stanja – povišeni krvni pritisak, povišeni šećer u krvi, višak tjelesne masti (posebno oko struka), povišeni nivo holesterola ili triglicerida, koji se javljaju i nastupaju zajedno. Na taj način, pogođenoj osobi povećan je rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Ukoliko ima samo jedno od ovih stanja odnosno uvjeta to nužno ne mora značiti da imate metabolički sindrom. U isto vrijeme, bilo koje od ovih pobrajanih stanja povećava rizik od teških zdravstvenih problema i bolesti. Dodatno rizik povećava činjenica da imate više od jednog nabrojanog stanja. U slučaju metaboličkog sindroma ili bilo koje pobrojane komponente – radikane promjene životnog stila mogu usporiti ili spriječiti razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Metabolički sindrom nema posebnih znakova i simptoma osim onih koji su pripisani nabrojanim komponentama odnosno stanjima koji ga čine. Najvidljiviji znak predstavlja veliki opseg ili obim struka (brojke se razlikuju kod muškaraca i žena). Osobe koje imaju metabolički sindrom najčešće imaju tijela u obliku jabuke – što podrazumijeva da imaju veće (šire) strukove i dosta kila odnosno masti u predjelu stomaka tj. okolo abdomena.

Fakori povećanog rizika za oboljevanje od metaboličkog sindroma uključuju: dob (šanse se povećavaju starenjem), debljina, pretilost ili gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, nealkoholna bolest jetre.

Uzroci metaboličkog sindroma mogu biti višestruki, no najčešće se radi o pretilosti (gojaznosti), fizičkoj neaktivnosti, kao i činjenici da postoji ozbiljan poremećaj rada pankreasa (gušterače) kod pogođenog/ne.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije – uključujući i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani koja je od iznimnog značaja kod metaboličkog sindroma – možete se prijaviti OVDJE.