Masna jetra

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Masna jetra 

Nealkoholna bolest masne jetre

Masna jetra ili nealkoholna bolest masne jetre predstavlja općeniti pojam za niz stanja i problema jetre koje pogađaju osobe koje konzumiraju malo ili nimalo alkohola. Osnovna karakteristika ove bolesti, kao što samo ime nameće, jeste preveliko prisustvo masti/masnoće pohranjene u jetrenim ćelijama.

Potencijalno ozbiljan oblik ove bolesti predstavlja nealkoholni steatohepatitis, koji je obilježen upalom jetre koja može napredovati i izazvati ožiljke i nepovratna oštećenja na jetri. Takva oštećenja slična su šteti koju izaziva teška upotreba i konzumacija alkohola. U svom najtežem obliku, nealkoholni steatohepatitis može napredovati čak do ciroze i zatajenja jetre.

Inače, nealkoholna bolest masne jetre sve je češća u svijetu, posebno u zapadnim zemljama, te zemljama u razvoju koje poprimaju tendenciju ubrzanog životnog stila. U SAD-u, primjera radi, to je najčešći oblik hronične bolesti jetre, koji pogađa od 80 do 100 miliona ljudi.

Nealkoholna bolest masne jetre javlja se pri svakoj dobnoj skupini, posebno kod osoba u 40-tim i 50-tim godinama života, a koji su pod visokim rizikom od srčanih bolesti zbog faktora rizika kao što su pretilost i dijabetes tipa 2. Također, masna jetra je usko povezana sa metaboličkim sindromom.

Nealkoholna bolest masne jetre obično za sobom ne povlači tačno određene znakove i simptome, međutim znakovi i simptomi mogu uključivati:

– Uvećanu jetru, umor, bol u gornjem desnom dijelu abdomena.

Mogući znakovi i simptomi pomenutog bezalkoholnog steatohepatitisa i ciroze, uključuju:

– Voda u trbuhu (ascites), proširene krvne žile odmah ispod površine kože, uvećane grudi kod muškaraca, uvećana slezena, crveni dlanovi, žučkasta koža i oči (žutica).

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice nealkoholne bolesti masne jetre, te učinkovito regulisati rad jetre. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani te fizičkoj aktivnosti, koje su od iznimnog značaja kod nealkoholne bolesti masne jetre.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.