Infekcije mokraćnog sistema

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Infekcije mokraćnog sistema

Infekcije urinarnog trakta – bubrega, mokraćovoda, mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura

Infekcije mokraćnog sistema/sustava ili urinarnog trakta predstavljaju infekciju u bilo kojem dijelu mokraćnog sistema i obično se dijele na infekcije gornjeg mokraćnog sistema – bubrega i mokraćovoda i donjeg mokraćnog sistema – mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura. Većina infekcija uključuje upravo donji urinarni trakt.

Infekcija/Upala mokraćne cijevi – uretritis predstavlja upalu/infekciju mokraćne/urinarne cijevi kojom urin izlazi iz mjehura a potom i izvan tijela. Izazvana je najčešće bakterijama, gljivicama ili virusima.

Infekcija/Upala mokraćnog mjehura – cistitis predstavlja upalu/infekciju mokraćnog mjehura, koja je uglavnom izazvana bakterijskom infekcijom, a rjeđe i kao reakcija na određene hemijske supstance odnosno medikamente, radijacijsku terapiju ili potencijalno nadražujuće materije poput vještačkih ženskih higijenskih sprejova, spermicidnih sredstava (gelova) ili dugotrajnog korištenja katetera.

Žene imaju veći rizik od razvoja infekcija mokraćnog sustava nego muškarci, u slučaju da je infekcija ograničena na mjehur pogođenog/ne, može biti veoma bolna i neugodna. Sa druge strane, ozbiljne posljedice se mogu pojaviti ako se infekcija proširi i na bubrege.

Znakovi i simptomi infekcije mokraćne cijevi – uretritisa uključuju:

– Kod muškaraca (kod kojih je mogućnost infekcije dosta manja) prvi znak infekcije mokraćne cijevi predstavlja iscjedak koji izađe iz vanjskog otvora cijevi, koji sadrži gnoj ili sluz.
– Jaka, zapaljiva bol tokom mokrenja i često izražen nagon za mokrenjem predstavlja najčešći simptom infekcije mokraćne cijevi.

Znakovi i simptomi infekcije mokraćnog mjehura – cistitisa uključuju:

– Jak i ustrajni nagon za mokrenjem, jaka i zapaljiva bol tokom mokrenja, često zamućena i izrazitog mirisa (vonja) mokraća, krv u urinu (hematurija), neugodnost u karlici, osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha, niža temperatura.

Infekcije mokraćnog sistema/urinarnog trakta, najčešće su uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, a po mogućnosti i parazitima.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice infekcije mokraćnog sistema, posebice mokraćne cijevi i mjehura, te dugoročno olakšati stanje pogođenog/ne.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, što je od iznimnog značaja kod ovih vrsta upala.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.