Hronični umor

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Hronični umor

Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora predstavlja stanje (više simptoma) odnosno složeni poremećaj kojeg karakterizira klasični i ekstremni umor koji je pacijentu ili pogođenom/oj neobjašnjiv. Takav umor se može pogoršati fizičkom ili mentalnom aktivnošću, ali se ne poboljšava sa odmorom ili se samo kratkoročno i prividno poboljšava. Ovo stanje se naziva još i mišićni encefalomilitis (mišićna upala mozga).

Najočitiji simptom sindroma hroničnog umora predstavlja umor koji traje preko šest mjeseci te poprima formu hroničnog umora. Znak za uzbunu predstavljaju simptomi karakteristični za najobičniju gripu, ili ukoliko duže vremena više puta bolujete od obične gripe.

Znakovi i simptomi hroničnog odmora odnosno njegovog sindroma mogu uključivati:

– Bol u zglobovima i mišićima, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, čudne i neobjašnjive glavobolje, vrtoglavice, stalne upale grla, noćna znojenja, problemi sa probavom, uvećani limfni čvorovi na vratu ili pazuhu, spavanje koje ne rezultira odmorom ili osvježenjem, razdražljivost, strahovi, depresija.

Rizični faktori uključuju dob, spol i stres. Sindrom hroničnog umora može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće pogađa osobe između 40-te i 50-te godine, dok je kod žena češći između 20-te i 40-te godine. Upravo žene, prema statističkim podacima su te koje više osjećaju simptome i znakove hroničnog odmora. Naposlijetku, ukoliko imate poteškoće sa upravljanje stresom, onda on svakako može doprinijeti nastanku hroničnog umora.

Uzroci hroničnog umora mogu biti višestruki, no prema posljednjim američkim studijama, glavni uzrok hroničnog umora jeste virus odnosno njegov DNK – virom koji u crijevnoj flori pogođene osobe počne negativno djelovati na mikrobiome odnosno sastav crijevne flore. Na taj način nastane upala, koja se rezultira kroz probleme (poremećaje rada) sa imunološkim sistemom. Ukupnom razvoju hroničnog umora doprinose i nezdrava i loša prehrana (s puno rafinisanih šećera, glutena) kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Za više informacija o uzrocima hroničnog umora, posljedicama po organizam, kao i djelotvornoj i prirodnoj terapiji – možete pogledati emisiju Dr. Kenana Vrce na ovu temu, na ovom LINKU.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani te promjeni životnih navika – možete se prijaviti OVDJE.