Hipotireoza

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Hipotireoza

Hipotireoza predstavlja stanje u kojem je štitnjača odnosno štitna žlijezda slabije aktivna (nedovoljno aktivna) i u kojem ne proizvodi dovoljno određenih, za organizam i zdravlje, iznimno važnih – hormona.  Veća je vjerovatnoća da žene, posebno starije od 60. godina imaju hipotireozu. Hipotireoza izaziva poremećaj normalne ravnoteže hemijskih reakcija u našem organizmu. Simptomi se rijetko javljaju u ranoj fazi, ali tokom vremena – nepravilno i neredovno tretirana hipotireoza može izazvati niz drugih zdravstvenih problema poput pretilosti, bolova u zglobovima, nepolodnosti ali i bolesti srca.

Znakovi i simptomi hipotireoze se razlikuju u ovisnosti od težine/ozbiljnosti nedostatka hormona. Općenito, ovi znakovi i simptomi imaju tendenciju da se razvijaju polako, često u periodu od nekoliko godina. U početku, pogođeni ili oboljeli će najčešće jedva primijetiti simptome hipotireoze kao što su umor ili debljanje, međutim sa nastavkom usporavanja metabolizma mogu se razviti očitiji znakovi i  simptomi koji mogu uključivati:

– Umor, povećanu osjetljivost na hladnoću, zatvor, suhu kožu, dobitak tjelesne težine, natečeno (podbuhlo) lice, promuklost, mišićna slabost, povišena razina holesterola u krvi, bolovi u mišićima i ukočenost, bol, krutost ili oticanje zglobova, teži menstrualni ciklusi nego inače ili nepravilni menstrualni ciklusi, stanjivanje kose, usporen broj otkucaja srca, depresija, poteškoće sa pamćenjem.

Ukoliko se na hipotireozu ne primijeni pravilna, pravovremena i na uzroke usredotočena terapija, znakovi i simptomi mogu postepeno postati teži, što uključuje povećanu zaboravnost, usporenost postupaka razmišljanja ili ozbiljnu depresiju. Napredni oblik hipotireoze poznat kao miksedema je rijedak, ali ukoliko se dogodi, u određenim slučajevima – može biti opasan po život. Znakovi i simptomi uključuju nizak krvni pritisak, otežano disanje, smanjenu tjelesnu temperaturu, nereagiranje pa čak i komu.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice hipotireoze, te učinkovito regulisati rad štitne žlijezde – bez upotrebe  vještačkih, sintetskih, često štetnih hormona. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od iznimnog značaja kod hipotireoze.

Za više informacija o uzrocima poremećaja rada štitne žlijezde te prirodnoj i djelotvornoj terapiji pogledajte posebnu emisiju sa Dr. Kenanom Vrcom na ovom LINKU.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.