Hipertireoza

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Hipertireoza

Hipertireoza predstavlja stanje u kojem je štitnjača odnosno štitna žlijezda preaktivna – na način da proizvodi višak hormona tiroksina. Hipertireoza može znatno ubrzati metabolizam pogođenog, što za posljedicu može imati iznenadni gubitak težine, brze ili nepravilne otkucaje srca, znojenje i nervozu ili razdražljivost.

Također, osobe sa upalom štitnjače odnosno sa nekom vrstom tireoditisa mogu često imati i određene faze hipertireoze. Hipertireoza se može manifestovati i kroz Gravesovu bolest, sekundarnu hipertireozu ili toksične čvoraste guše.

Znakovi i simptomi hipertireoze su širokog raspona, te mogu uključivati:

– Iznenadna mršavljenja čak i kada apetit, količina i vrsta hrane koju pogođeni jede ostaju iste ili se čak povećavaju, ubrzane otkucaje srca – obično više od 100 otkucaja u minuti, neredovna (nepravilna) srčana frekvencija ili preskakanje srca, povećan apetit, nervozu, anksioznost i razdražljivost, drhtavicu – obično u rukama i prstima, znojenje, promjene u menstrualnim ciklusima, povećanu osjetljivost na toplotu, uvećanu štitnu žlijezdu (gušavost) koja se može pojaviti kao oteklina u podlozi vrata, umor i slabost mišića, poteškoće u spavanju, stanjivanje kože, krhku kosu.

Kod starijih osoba postoji veća vjerovatnoća da nemaju nikakvih znakova ili simptoma ili da su oni u određenoj mjeri suptilni poput uvećanog broja otkucaja srca, netolerancije ili osjetljivosti na toplotu, te tendencije umaranja tokom obavljanja običnih aktivnosti.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice hipertireoze, te učinkovito regulisati rad štitne žlijezde – bez upotrebe  vještačkih, sintetskih, često štetnih medikamenata. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od iznimnog značaja kod hipertireoze.

Za više informacija o uzrocima poremećaja rada štitne žlijezde te prirodnoj i djelotvornoj terapiji pogledajte posebnu emisiju sa Dr. Kenanom Vrcom na ovom LINKU.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.