Hashimoto

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Hashimoto / Hašimoto

Hashimotov tireoiditis / Hashimotova bolest

Hashimotov/Hašimotov tireoiditis/bolest je najčešća vrsta tireoiditisa, odnosno upale štitne žlijezde. Ono predstavlja stanje u kojem imunološki sistem oboljelog napada štitnjaču – malu žlijezdu koja se nalazi u podnožju našeg vrata, ispod tzv. Adamove jabuke odnosno grkljana.

Štitnjača (štitna žlijezda) je dio našeg endokrinog sistema koji proizvodi hormone za koordiniranje i usklađivanje mnogih funkcija našeg organizma. Upala štitne žlijezde kod Hašimotove bolesti, također je poznata kao hronični limfocitni tiroiditis, a često dovodi do neaktivnog rada štitnjače. Ova upala prvenstveno pogađa žene srednje dobi, ali se može pojaviti i kod muškaraca i žena bilo koje dobi, kao i kod djece.

Isprva možda nećete primijetiti znakove i simptome Hashimotove bolesti, ili ćete primijetiti samo oticanje ispod grla (tzv. gušavost). Hashimotova bolest obično polako napreduje tokom godina, što za posljedicu ima nastanak hroničnog oštećenja štitnjače, a koje dovodi do pada nivoa hormona štitnjače u krvi oboljelog. Znakovi i simptomi kod Hashimotove bolesti načelno podrazumijevaju one kao kod neaktivne štitnjače (tzv. hipotireoza).

Znakovi i simptomi uključuju:

– Umor i inertnost, povećanu osjetljivost na hladnoću, zatvor, blijeda i suha koža, natečeno (podbuhlo) lice, krhki nokti, gubitak kose, uvećan jezik, neobjašnjiv dobitak tjelesne težine, bolovi u mišićima, uključujući ukočenost, bol i ukočenost u zglobovima, slabost mišića, pretjerano ili produženo menstrualno krvarenje, depresija, problemi sa pamćenjem.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice Hashimotove bolesti, te učinkovito regulisati rad štitne žlijezde – bez upotrebe  vještačkih, sintetskih, često štetnih hormona. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od iznimnog značaja kod Hashimotove bolesti.

Za više informacija o uzrocima poremećaja rada štitne žlijezde te prirodnoj i djelotvornoj terapiji pogledajte posebnu emisiju sa Dr. Kenanom Vrcom na ovom LINKU.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.