Divertikulitis

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Divertikulitis

Divertikulitis predstavlja upalu divertikula – malih, ispupčenih vrećica (kesica) koje se mogu oblikovati u podlozi probavnog sistema pacijenta. Najčešće se nalaze u donjem dijelu debelog crijeva. Njihova pojava je česta posebno nakon 40-te godine života, a rijetko uzrokuju značajnije probleme. Ponekad, međutim, jedna ili više vrećica mogu biti pod upalom ili zaražene kada i nastaje divertikulitis kojeg označavaju teški bolovi u trbuhu, groznica, mučnina i značajne promjene u crijevnim navikama oboljelog.

Divertikulitis se najčešće može riješiti promjenom životnih navika, prije svega prehrane te pravilnom, redovnom, i na uzroke usredotočenom – terapijom. Postoje određeni teži ili ponavljajući oblici koji mogu zahtijevati hirurški zahvat.

Znakovi i simptomi divertikulitisa uključuju:

– Bol koja može biti konstantna i trajati nekoliko dana (najčešće se osjeća u donjoj lijevoj strani trbuha, ali se može pojaviti i na desnoj strani), mučninu i povraćanje, groznicu, zatvor i rjeđe proljev, trbušna osjetljivost (bolna osjetljivost), temperatura.

Nekoliko faktora mogu povećati rizik od razvoja divertikulitisa, a oni uključuju:

– Starenje (učestalost divertikulitisa se povećava sa povećanjem dobi), pretilost (ozbiljna prekomjerna tjelesna težina povećava vjerovatnost od razvoja divertikulitisa), konzumiranje cigareta i drugih štetnih duhanskih proizvoda i prerađevina (znatno veći rizik od divertikulitisa je kod pušača nego nepušača) nedostatak fizičke aktivnosti, loša prehrana (ishrana sa visokim postotkom unosa životinjskih masti), upotreba određenih vještačkih, hemijskih supstanci (steroidi, opijati i nesteroidni analgetici poput ibruprofena i drugih).

Za detaljni i individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne, djelotvorne terapije, kao i cjelokupnog plana i programa ishrane, možete se prijaviti OVDJE.