Dijabetes – Šečerna bolest

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Dijabetes 

Šećerna bolest – simptomi, uzroci i djelotvorno liječenje

Dijabetes  (šećerna bolest) predstavlja najteži metabolički poremećaj, bez obzira radi li se o dijabetesu tip ili dijabetesu melitusu, tip 2. Odnosi se na grupu bolesti koje utječu na to kako ljudski organizam koristi šećer u krvi (glukozu). Glukoza je inače od vitalnog značaja za organizam jer predstavlja važan izvor energije za ćelije koje grade mišiće i tkiva, te je glavni izvor goriva našeg mozga. Osnovni uzrok dijabetesa varira od vrste odnosno tipa, ali bez obzira koji tip dijabesa imali – on dovodi do viška šećera u krvi. A višak šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih i teških zdravstvenih problema.

Više od 350 miliona ljudi širom svijeta ima neki tip dijabetesa. Posljednjih godina zabilježen je porast mladih ispod 30. godina koji imaju dijabetes, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2030-te godine dijabetes biti sedmi vodeći uzrok smrti u svijetu. Najstrašnija cifra od svih? Trećina dijabetičara još uvijek ne zna da ga ima. U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstven registar dijabetičara, te s tim u vezi ni tačan broj građana koji imaju dijabetes tipa 1 ili 2. Iz godine u godinu, po ustaljenoj praksi, pred Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, objavljuju se procjene o broju dijabetičara u rasponu od 200.000 do 400.000.

Simptomi dijabetesa razlikuju se u ovisnosti od toga koliko je povišen nivo šećera u krvi pacijenta. Moguće je da određeni pacijenti, osobito oni sa dijabetesom tip 2 isprva ne osjete simptome. Sa druge strane, kod dijabetesa tip 1, simptomi imaju tendenciju da se pojave brže i da su nešto teži nego oni kod dijabetesa tip 2.

Neki od znakova i simptoma kod dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tip 2 su:

– Povećana žeđ, često mokrenje, izuzetna glad, neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, prisutnost ketona u mokraći (nusprodukt raspada mišića i masti), umor, razdražljivost, zamagljen vid, slabo zarastanje rana, česte infekcije poput infekcije desni, kože i vaginalne infekcije.

Načelno dijabetes tipa 1 može se razviti u bilo kojoj dobi, iako se često pojavljuje tokom djetinjstva ili adolescenije. Sa druge strane, dijabetes tipa 2, češći tip se može razviti u bilo kojoj dobi, iako je načelno češći kod osoba starijih od 40. godina.

Nakon što klasična medicina “dijagnosticira” dijabetes tipa 1 kao autoimunu bolest, dok za dijabetes tipa 2 samo konstatuje „da se desio“ – skoncentriše se na liječenje posljedica dijabetesa, odnosno preporučuje inzulin ili razne medikamente (tablete) koje samo kratkoročno snižavaju nivo šećera u krvi.  U najboljem slučaju inzulin i tablete dopuštaju dijabetičarima da vode nekakav normalan život, ali nikada ne tretirajući uzrok bolesti, tj. ako normalnim životom možemo nazvati doživotno konzumiranje medikamenata.

Međutim, za tretiranje dijabetesa najvažniji su nam nivoi cinka i selena u organizmu, te stanje pankreasa, odnosno enzima – tripsina, lipaze i amilaze koji su od presudnog značaja za dijabetes.

Zbog čega? – Pojednostavljeno rečeno, organ pankreas proizvodi hormone i enzime. Hormoni koje pankreas proizvodi su inzulin i glukagon.  Kada nema dovoljne količine inzulina, kao posljedicu imamo povećan nivo šećera u krvi, a uzrok je nedostatak minerala – cinka i selena.  Dakle, bez cinka nema inzulina – a kada nema inzulina, ima šećera u krvi.

Enzime, pak, koje proizvodi pankreas su tripsin, lipaza i amilaza.  Kod šećerne bolesti nivoi su poremećeni, odnosno tripsin, lipaza i amilaza su u potpunom disbalansu.

Stoga, za terapiju dijabetičara od krucijalne važnosti je pravilna i personalizirana prehrana, te dodaci prehrani koji će organizmi vratiti izgubljenu energiju, dopuniti potrebne minerale i pokrenuti rad pankreasa.

Za više informacija, uzroka nastanka kao i mitova o dijabetesu, možete besplatno preuzeti Vodič Planet zdravja BH na ovom LINKU.

Također, možete pogledati i posebnu emisiju posvećenu dijabetesu sa Dr. Kenanom Vrcom na ovom LINKU.

Za detaljni, individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.