Depresija

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Depresija

Depresija predstavlja poremećaj raspoloženja koji izaziva osjećaj jake tuge ili žalosti te općenitog gubitka zainteresovanosti. Ovaj poremećaj raspoloženja utječe na to kako se osoba osjeća, razmišlja i ponaša te može dovesti do različitih emocionalnih i fizičkih problema.

Osoba može imati probleme sa izvršavanjem redovnih dnevnih aktivnosti ili jednostavno može osjećati da život nije vrijedan življenja. Depresija ne predstavlja obični osjećaj tuge i ona može zahtijevati kraću ili dugotrajnu terapiju, što zavisi od svakog konkretnog slučaja – međutim od krucijalne važnosti je da ta terapija bude fokusirana na uzroke moguće depresije. Depresija je često povezana i sa drugim oboljenjima ili problemima koje osoba ima ili uopće nije svjesna da ih ima.

Postoje znane epizode depresije koje obično mogu trajati do nekoliko mjeseci, ali i godina. Također je poznato da se te epizode mogu vraćati tokom života, a jednako tako depresija se može pojaviti samo jednom tokom života.

Tokom tih epizoda, znakovi i simptomi se javljaju većim dijelom dana, gotovo svaki dan i mogu uključivati:

– Osjećaje tuge, praznine ili beznadežnosti, izljevi bijesa, razdražljivosti ili frustracija, čak i u slučaju malih, nebitnih pitanja, gubitak zanimanja ili zadovoljstva u mnogim normalnim aktivnostima poput hobija, sporta ili seksa
– Poremećaji spavanja, uključujući nesanicu ili previše spavanja, umor i nedostatak energije, takav da i za male zadatke treba puno truda, smanjeni apetit i gubitak tjelesne težine ili povećana žudnja za hranom i povećanje težine
– Tjeskoba, uznemirenost ili nemir
– Usporeno razmišljanje, govor ili pokreti tijela
– Osjećaji bezvrijednosti ili krivnje – koja se odražavaju na propuste u prošlosti ili samokrivnja
– Problemi u razmišljanju, koncentraciji, donošenju odluka i sjećanju
– Česte ili ponavljajuće misli o smrti ili samoubistvu
– Neobjašnjivi fizički problemi, poput bola u leđima ili glavobolje

Za mnoge osobe sa depresijom, simptomi su obično dovoljno ozbiljni da izazivaju primjetne probleme u svakodnevnim aktivnostima kao što su rad (posao), škola, društvene aktivnosti ili odnosi sa drugima. Neke osobe se općenito osjećaju nesretno ili tužno, a da ne mogu doprijeti do pravog razloga zbog čega.

Uzroci depresije mogu biti višestruki i često individualizirani.  Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija može znatno smanjiti simptome i posljedice depresije. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, koje mogu biti od velikog značaja kod depresije.

Za više informacija o tačnim uzrocima depresije, o bakterijama koje su odgovorne za naše raspoloženje, te o dugoročnoj, djelotvornoj i prirodnoj terapiji – možete pogledati ekskluzivnu emisiju Dr. Kenana Vrce o depresiji, na ovom LINKU.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.