Ciroza jetre

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Ciroza jetre

Ciroza predstavlja postupak kasne faze razaranja normalnog tkiva jetre, što za posljedicu ostavlja ožiljkastu jetru, a koja je izazvana mnogim oblicima bolesti i stanja jetre, poput hepatitisa i hroničnog alkoholizma. Inače, jetra obavlja nekoliko za organizam bitnih funkcija, uključujući detoksikaciju štetnih tvari u našem organizmu, čišćenje krvi te stvaranje ključnih hranjivih tvari. Dakle, ciroza se javlja kao odgovor na oštećenje jetre, svaki put kada se jetra ozlijedi ona se pokušava i popraviti, međutim u tom postupku nastaje ožiljak tkiva. Kako ciroza napreduje, sve više i više ožiljaka tkiva nastaje – što dovodi do otežanog funkcionisanja jetre.

Dekompenzacija ciroze jetre predstavlja pojam koji opisuje razvoj specifičnih komplikacija nastalih uslijed promjena koje je donijela ciroza. Dekompenzacija ciroze jetre je opasna po život.

Općenito gledano, oštećenje jetre izazvano cirozom ne može se povratiti. Međutim, ukoliko se ciroza jetre rano ustanovi, te ukolio je terapija usmjerena na liječenje uzroka – oštećenja mogu biti ograničena i u određenim slučajevima i obrnuti.

Ciroza jetre obično nema znakove ili simptome dok oštećenje jetre nije obimno. Kada se pojave znakovi i simptomi, mogu uključivati:

– Umor, lako krvarenje, lako dobivanje modrica, svrbež na koži, žutica odnosno žuto bojenje kože i očiju, akumulacija tekućine u trbuhu (ascites), gubitak apetita, mučnina, oticanje nogu, gubitak težine, zbunjenost, pospanost i mrmljav, neuredan govor, male vene na koži nalik pauku, crvenilo dlanova, kod muškaraca – atrofija testisa i uvećanje grudi.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice ciroze jetre, te učinkovito popraviti opće stanje jetre.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, što je od iznimnog značaja kod ciroze jetre.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.