Celijakija

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Celijakija

Gluten osjetljiva enteropatija

Celijakija ili gluten osjetljiva enteropatija predstavlja imunološku reakciju na unos glutena –  proteina koji se nalazi u svim žitaricama, osim kukuruza i heljde. Kada pacijenti imaju celijakiju, unos glutena ( sva prehrana namirnica s glutenom) izaziva imunološki odgovor u tankom crjievu, te nakon proteka određenog vremena ova reakcija oštećuje i debelo crijevo pogođenog ili oboljelog te sprječava apsorpciju hranjivih tvari (tzv. malapsorpcija).  Crijevna oštećenja često uzrokuju proljev, umor, gubitak težine, nadutost i anemiju, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Za većinu pogođenih ili oboljelih, uz redovnu terapiju te strogo pridržavanje propisanog plana i programa prehrane (posebno s obzirom na činjenicu da je gluten danas u veoma širokoj upotrebi – često sakriven ili lažno predstavljen) moguće je pomoći u rješavanju simptoma i posljedica te omogućiti olakšavajuće i normalno funkcioniranje probavnog trakta ali i čitavog organizma.

Najčešći znakovi i simptomi odraslih koji imaju celijakiju su proljev, umor, gubitak težine, zatim nadutost i vjetrovi, bol u trbuhu, mučnina, zatvor i povraćanje. Međutim skoro polovica odraslih sa celijakijom imaju znakove i simptome koji nisu povezani sa probavnim sustavom, uključujući:

– Anemiju, gubitak gustoće ili omekšavanje kosti, svrabež i osip kože, oštećenje zubne cakline, čirevi usta, glavobolje i umor, bol u zglobovima, ozljede nervnog sistema (ukočenost i trnci u nogama i rukama, mogući problemi sa ravnotežom i kognitivno oštećenje), smanjeno funkcionisanje slezene, žgaravica.

Za detaljni i individualizirani pregled, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i cjelokupnog plana i programa ishrane, možete se prijaviti OVDJE.