Autoimuni hepatitis

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Autoimuni hepatitis

Autoimuni hepatitis predstavlja upalu jetre koja se javlja kada se imunološki sistem čovjekovog organizma, koji inače napada viruse ili bakterije, okreće protiv jetrenih ćelija organizma. Ovaj napad na jetru može dovesti do hronične upale i ozbiljnog oštećenja jetre.

Preciznije, netretirani autoimuni hepatitis može dovesti do ožiljaka na jetri (ciroze) i konačno do zatajenja jetre. Ukoliko se autoimuni hepatitis ranije otkrije te liječi redovnom terapijom usredotočenom na uzroke – može se kontrolisati, dok se znakovi i simptomi mogu smanjiti i reducirati.

Autoimuni hepatitis se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Do sada su identificirane i opće prihvaćene dvije vrste ili glavna oblika autoimunog hepatitisa:

– Tip 1 autoimuni hepatitis koji je češći oblik i koji se može javiti u bilo kojoj dobi.  Prema statistikama, oko polovice osoba sa autoumunim hepatitisom tipa 1, imaju i neke druge poremećaje ili bolesti poput celijakije, reumatoidnog artritisa ili ulcerativnog kolitisa.

– Tip 2 autoimunog hepatitisa koji se može javiti i kod odraslih, ma da se najčešće javlja kod djeca i mlađih osoba.  Druge bolesti i poremećaji mogu također pratiti ovu vrstu autoimunog hepatitisa.

Znakovi i simptomi autoimunog hepatitisa mogu se kretati od lakših do težih, te se mogu iznenada pojaviti. Određeni oboljeli imaju malo ili nimalo priznatih problema u ranoj fazi bolesti, dok drugi doživljavaju znakove i simptome koji mogu uključivati:

– Umor, bol i nelagoda u trbuhu, žutica (požućenje kože i očiju – beonjača), uvećana jetra, osipi na koži, bol u zglobovima, male vene na koži nalik pauku, kod žena – gubitak menstruacije.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice autoimunog hepatitisa, te učinkovito popraviti opće stanje jetre.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, što je od iznimnog značaja kod autoimunog hepatitisa.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.