Astma

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Astma

Astma je stanje u kojem se dišni putevi suze i nateknu te stvaraju dodatni sluz. Takvo što može otežati disanje i izazvati kašalj, hroptanje i nedostatak daha. Za određene ljude astma predstavlja manju smetnju, dok za druge može predstavljati značajan problem koji ometa redovne dnevne aktivnosti ali i koji može dovesti do – po život opasnog napada astme.

Znakovi i simptomi astme razlikuju se od osobe do osobe. Pojedini imaju rjeđe napade astme, drugi simptome samo u određeno vrijeme (prilikom fizičke aktivnosti) dok treći mogu imati simptome sve vrijeme.

Znakovi i simptomi astme uključuju:

– Pomanjkanje daha, stezanje ili bol u prsima, problemi sa spavanjem izazvani nedostatkom daha, kašljem ili hroptanjem, zviždanje, šištanje ili hroptanje tokom izdaha, napadi kašlja koji su pogoršani respiratornim virusom poput prehlade ili gripe.

Znakovi da se vaša astma vjerovatno pogrošava uključuju:

– Gore pobrojane simptome koji su češći i dosadniji, tepovećanje poteškoća sa disanjem.

Također, astma može biti pogoršana vježbanjem (fizičkom aktivnošću) posebno kada je zrak hladan i suh.

Višestruki su uzroci za nastanak astme, ali sa gledišta Integrativne medicine – od krucijalnog značaja za njihov nastanak su – stanje u crijevnoj flori i količina želučane kiseline u želucu (da li je povećana ili smanjenja) koji zajedno izazivaju prekomjerni rad želuca što za posljedicu ima stvaranje histamina i stiskanje krvnih sudova, kao i upalne procese na nivou crijeva.

Zastarjeli način terapije astme, koji uključuje vještačke, hemijske (sintitetičke) antihistaminike, često i kortikosteroide mogu kratkoročno ublažiti znakove i simptome alergije, ali nikad ne rješavajući njene uzroke. Ovakva terapija ostavlja pacijente u začaranom krugu, bez izlaza iz stanja astme, uz često izazivanje i štetnih nuspojava.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje posmatranje čitavog organizma i svih procesa, uz upotrebu prirodnih antihistaminika – znatno i dugoročno smanjuje simptome i posljedice astme. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.