Angina pektoris

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Angina pektoris

Angina predstavlja vrstu bola u prsima koja ja rezultat smanjenog protoka krvi u srce, odnosno bolesti koronarnih arterija. Često se opisuje kao stiskanje, pritisak, težina, stezanje ili bol u prsima. Određene osobe pogođene anginom pektoris opisuju simptome kao osjećaj da štipaljka ili pinceta stišće prsa ili kao osjećaj teškog tereta koji se nalazi na njihovim prsima. Iako je angina relativno česta i dalje ju je teško razlikovati od drugih vrsta boli u prsima, poput boli ili nelagode koja prati lošu probavu. U slučaju neobjašnjive boli u prsima, najbolje je odmah potražiti liječničku pomoć.

Simptomi angine pektoris uključuju:

– Bol u prsima ili nelagodu – eventualno opisanu poput pritiska, stiskanja, stezanja ili upale, bol u rukama, vratu, čeljusti, ramenima ili leđima – koja prati bol u prsima, mučninu, umor, pomanjkanje daha, znojenje, vrtoglavicu.

Angina pektoris može biti stabilna ili nestabilna. Stabilna angina je češći tip angine koja se obično javlja kada se oboljeli napreže i prestaje tokom odmora, dok je nestabilna angina rjeđa, ali i opasnija i može ukazivati na mogući srčani udar.  Stabilna angina (znakovi i simptomi) se primjera radi mogu javiti kada se oboljeli penje uz brdo ili tokom značajne hladnoće.

Karakteristike stabilne angine su slijedeće:

– Razvija se kada srce oboljelog je pod pritiskom – poput vježbanja ili penjanja uz stepenice uz brdo.  Stabilna angina se obično može predvidjeti i bol je slična prethodnim vrstama boli koje je oboljeli iskusio, ona traje kratko vrijeme u prosjeku 5 minuta ili manje, te nestaje ukoliko se oboljeli odmara ili koristi redovnu terapiju.

Karakteristike nestabilne angine sa druge strane, pojavljuju se čak i kada oboljeli odmara, obično je teža i traje duže od stabilne agine – u prosjeku 30 minuta ili duže, moguće da je ne prestane odmorom ili uobičajenom redovnom terapijom, te može ukazivati na mogući srčani udar (potrebno odmah potražiti liječničku pomoć).

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice angine pektoris, te učinkovito regulisati rad koronarnih arterija i srca – bez upotrebe  vještačkih, sintetskih, često štetnih medikamenata. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je značajna kod srčanih problema i bolesti.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.