Alkoholna bolest jetre

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Alkoholni hepatitis

Alkoholna bolest jetre

Alkoholna bolest jetre ili alkoholni hepatitis predstavlja upalu jetre koja nastaje kao rezultat prekomjernog konzumiranja alkohola. Alkoholni hepatitis će se najvjerovatnije pojaviti kod osoba koji konzumiranju alkohol u velikim količinama i tokom dugotrajnog perioda (više godina). Međutim, odosno između konzumiranja alkohola i alkoholnog hepatitisa je dosta složen iz razloga što se alkoholna bolest jetre ne mora razviti kod svih osoba koji konzumiraju velike količine alkohola, dok se sa druge strane može javiti kod osoba koje, uslovno rečeno, konzumiraju alkohol u umjerenim količinama. Preciznije, količina alkohola koja može oštetiti jetru razlikuje se od osobe do osobe. Generalno, žene su osjetljivije na oštećenje jetre od muškaraca. Osobe sa alkoholnom bolesti jetre moraju odmah prestati konzumirati alkohol, a ukoliko nastave suočene su sa visokim rizikom od ozbiljnih jetrenih oštećenja i smrti.

Najčešći znak alkoholnog hepatitisa je žutica odnosno požućenje kože i očiju. Drugi znakovi i simptomi uključuju:

– Gubitak apetita, mučninu i povraćanje, povišenu temperaturu, groznicu, umor i slabost, gubitak težine, nastanak vena na koži nalik pauku.

Svaka osoba sa alkoholnom bolesti jetre je pothranjena jer konzumiranje velikih količina alkohola potiskuje apetit, dok teški pijanci dobivaju većinu kalorija u obliku alkohola.

Znakovi i simptomi teškog alkoholnog hepatitisa uključuju:

– Vodu u trbuhu (akumulacija tekućine u trbuhu – ascites), zbunjenost i nagle promjene ponašanja zbog nakupljenih toksina koje se inače razgrađuju i uklanjaju radom jetre, zatajenje bubrega i jetre.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija  može znatno smanjiti simptome i posljedice alkoholne bolesti jetre, te učinkovito regulisati rad jetre. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od iznimnog značaja kod alkoholne bolesti jetre (alkoholnog hepatitisa).

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje, objašnjenje i rješavanje uzroka, te za propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.