Alergije

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Alergije

Alergije ili alergijske reakcije, u osnovi predstavljaju reakcije imunog/imunološkog sistema na određene strane tvari ili hranu, pri kojima dolazi do velikih količina histamina i oštećenja normalnih, zdravih tkiva organizma. U biti, imunološki sistem osobe pogođene alergijom, proizvodi antitijela (protutijela) koja identificiraju određene alergene kao štetne, iako oni to nisu. Reakcija može upaliti kožu, sinuse, disajne puteve ili probavni sustav/trakt. Ozbiljnost alergije varira od osobe do osobe i može se kretati od manje iritacije do veoma izražene, a u određenim slučajevima i tzv. anafilaksije – potencijalno opasne po život.

Znakovi i simptomi alergija na polen i prašinu mogu uključivati:

– Kihanje, svrbež nosa, očiju ili gornjeg (krovnog) dijela usta, šmrkav i začepljen nos, vodenaste, crvene ili natečene oči (konjuktivitis).

Znakovi i simptomi alergija na hranu mogu uključivati:

– Trnke u ustima, oticanje usana, jezika, lica ili grla, osip (koprivnjača) i anafilaksija.

Znakovi i simptomi atopijskog dermatitisa (alergijske reakcije kože) mogu uključivati:

– Svrab, crvenilo, perutanje ili guljenje kože.

Višestruki su uzroci za nastanak alergija, ali sa gledišta Integrativne medicine – od krucijalnog značaja za njihov nastanak su – stanje u crijevnoj flori i količina želučane kiseline u želucu (da li je povećana ili smanjenja) koji zajedno izazivaju prekomjerni rad želuca što za posljedicu ima stvaranje histamina i stiskanje krvnih sudova.

Za više informacijama o tačnim uzrocima alergija i djelotvornoj, prirodnoj terapiji – pogledajte posebnu emisiju Dr. Kenana Vrce na ovu temu na ovom LINKU.

Zastarjeli način terapije alergija, koji uključuje vještačke, hemijske (sintitetičke) antihistaminike, često i kortikosteroide mogu ublažiti znakove i simptome alergije, ali nikad ne rješavajući njene uzroke.  Ovakva terapija ostavlja pacijente u začaranom krugu, bez izlaza iz alergijskih reakcija, uz često izazivanje i štetnih nuspojava.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje posmatranje čitavog organizma i svih procesa, uz upotrebu prirodnih antihistaminika – znatno smanjuje simptome i posljedice alergija sa mogućnošću potpunog prestanka i olakšanja.  Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, koje su od iznimnog značaja kod alergija.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.