Akne

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Akne

Akne predstavljaju kožni poremećaj koji se javlja kada se kožne pore pogođenog/ne začepe, što posljedično izaziva pojavu bubuljica i inficiranih nakupina gnoja (apscesa). Obično se javljaju na licu, čelu, prsima, gornjim leđima i ramenima. Iako je uvriježeno mišljenje da su akne najčešće među tinejdžerima i osobama u pubertetu (zbog povećanog i zajedničkog djelovanja hormona, kožnog loja i bakterija) akne mogu pogoditi osobe svih dobnih skupina.

U ovisnosti od težine poremećaja, akne mogu uzrokovati emocionalne nevolje i ožiljke po koži. Što ranije pogođena osoba započne sa terpijom, to je manji rizik od takvih problema. Akne je moguće učinkovito i dugoročno riješiti – individualno propisanom i odgovarajućom sistematičnom terapijom ciljanom na uzroke ovoga kožnog poremećaja.

Znakovi i simptomi akni ovise od težine stanja pogođenog/ne. Mogu uključivati:
– Bijele gnojne bubuljice (zatvorene začepljene pore)
– Miteseri (otvorene začepljene pore)
– Male, crvene mekane izrasline (papule – čvorići)
– Prištići (pustule) – čvorići sa gnojem
– Velike, čvrste bolne grudice ispod površine kože (nodule)
– Bolne i gnojne grudice ispod površine kože (cistične rane)

Za određene žene, akne mogu postojati desetljećima, sa tzv. „bljeskovima“ koji se javljaju na oko mjesec dana prije menstruacije.

Mnogi zdravstveni zavodi širom svijeta (uključno i američki FDA) posljednjih godina sve više upozoravaju da određeni popularni vještački, hemijski proizvodi (losioni, kreme i drugi proizvodi za kožu) mogu izazvati nuspojave i ozbiljne reakcije, te samo pogoršati postojeće stanje.

Višestruki su uzroci za nastanak akni, ali u osnovi imaju veze sa crijevnom florom, bakterijama te dubljim poremećajima u procesima čitavog organizma.
Zastarjeli način terapije akni, koji podrazumijeva upotrebu vještačkih, hemijskih (sintetičkih) proizvoda, antibiotika te kortikosterioida mogu samo kratkoročno ublažiti simptome akni, bez njihovog uzročnog rješavanja, te često i uz određene druge štetne efekte po organizam.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje posmatranje čitavog organizma i svih procesa, uz upotrebu prirodnih hranjivih tvari (hladno cijeđenih ulja) – dugoročno znatno smanjuje simptome i posljedice akni uz balansiranje čitavog organizma. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, te promjeni životnih navika, koje su od iznimnog značaja kod akni.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.