Adenom prostate

24/7 prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

24/7 Prijava za pregled

Jednostavna prijava za pregled putem obrasca u svakom trenutku

Adenom prostate (Benigna hiperplazija prostate)

Benigna hiperplazija prostate ili adenom prostate predstavlja nekancerogeni rast ili uvećanje prostate. Češća je kod muškaraca iznad 50. godina starosti, a može izazvati neugodne simptome u vezi sa uriniranjem poput blokiranja protoka urina iz mjehura. Mokraćni mjehur na taj način može ostati neispražnjen, pa muškarci sa ovom poteškoćom mogu razvijati infekcije i kamenac. Također, adenom prostate može izazvati i probleme sa bubrezima odnosno njihovo oštećenje.

Ozbiljnost znakova i simptoma kod muškaraca koji imaju adenom prostate varira, no treba spomenuti da se simptomi obično pogoršavaju tokom vremena.  Uobičajeni znakovi i simptomi benigne hiperplazije prostate, uključuju:

– Čestu ili hitnu potrebu za mokrenjem, povećanu učestalost mokrenja noću (nokturija), poteškoće pri početku mokrenja, slab mlaz pri uriniranju ili mlaz koji se zaustavlja i počinje, kapanje pri kraju mokrenja, nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura.

Manje uobičajeni znakovi i simptomi uključuju:

– Infekcija mokraćnih puteva, nemogućnost uriniranja, krv u urinu.

Veličina prostate nužno ne mora utvrditi težinu simptoma oboljelog, neki muškarci samo sa blago povećanom prostatom mogu imati značajne simptome, dok drugi sa dosta uvećanom prostatom mogu imati manje izražene simptome (manji problemi sa mokrenjem).

Uzroci adenoma prostate mogu biti višestruki i često su individualizirani.

Pravilno propisana i na uzroke usredotočena terapija, koja uključuje posmatranje čitavog organizma i svih procesa, uz upotrebu prirodnih hranjivih tvari (hladno cijeđenih ulja) znatno smanjuje simptome i posljedice adenoma prostate uz balansiranje čitavog organizma. Terapija podrazumijeva i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, koja je od značaja kod ove vrste oboljenja/poteškoće.

Za zakazivanje detaljnog i individualiziranog pregleda, otkrivanje i objašnjenje uzroka, te propisivanje prirodne i djelotvorne terapije, kao i savjetovanje o odgovarajućoj i pravilnoj ishrani, možete se prijaviti OVDJE.