Hronični umor – Sindrom hroničnog umora

Danas se pretpostavlja da je normalno da osoba poslije posla nema energije i da je konstantno umorna.  Hronični umor počinje odjednom sa simptomima sličnim najobičnijoj gripi.  Nažalost, za razliku od gripe, može trajati za života.  Pored značajne količine dugoročnog umora, drugi simptomi su: bol u zglobovima i mišićima, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, čudne glavobolje, vrtoglavice, stalne upale grla, noćna znojenja, potom problemi probave, razdražljivosti, kasnije strahovi, pa čak i depresija.

“Pošto ga je nemoguće dijagnosticirati laboratorijskim nalazima, onda klasična medicina – hronični umor kao i sve drugo posmatra samo simptomatski, gleda posljedice, te na osnovu njih daju antidepresive.  Zamislite koji paradoks čovjeku koji je već umoran, inače „ubijen u glavu“ dati tablete za spavanje!?”

Posljednje američke studije govore da je glavni uzrok hroničnog umora virus odnosno njegov DNK virom koji u flori crijeva napravi „invaziju“ na mikrobiome nakon čega bakterije počnu štetno djelovati, te nastaje upala.  Zatim očekivano dolazi do tzv. „pada imuniteta“ i ovoga sindroma, čemu doprinosi i loš izbor hrane, nedostatak fizičke aktivnosti te tri najveća neprijatelja ljudskog zdravlja danas – gluten, rafinisani šećeri i soja.

Planet zdravja BH vodi računa o upali u flori crijeva, jedini smo u mogućnosti dijagnosticirati odnosno otkriti uzroke ovoga sindroma, kao i drugih koji izazivaju ozbiljne probleme i bolesti.  Na osnovu toga, preporučujemo našu 100% prirodnu terapiju uz savjete o pravilnoj ishrani.

Saznajte detaljnije kako prepoznati Sindrom hroničnog umora, te kako ga djelotvorno tretirati, sve sa gledišta Integrativne medicine i termoregulacije – u gostovanju Planet zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Dobar dan uživo” Hayat TV-a, emitovanoj 31.05.2018. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]