Povremeno gladovanje/periodični post kao terapeutsko i preventivno dejstvo 

​19.03.2019.

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope.

“Upravo autofagija kao prirodan proces našeg metabolizma u kojem se on oslobađa starih i potrošenih dijelova ćelije kada za njih više nema svrhe – najbolje rezultate postiže povremenim gladovanjem/postom. Kako mi stalno jedemo, organizam uvijek koristi novu hranu te nema vremena da koristi nakupljene masti – dok kada povremeno gladujemo onda dozvoljavamo masnoći da se aktivira te organizam napreduje u terapeutskom smislu. Kada nastupi gladovanje, iz gušterače se luči hormon glukagon koji prvo iz jetre uzima nakupljeni šećer, a nakon izvjesnog vremena počne i da otapa masti stvarajući esencijalne, nezamjenljive masne kiseline i keton”.

Povremeno gladovanje može ostvariti učinke kod prekomjerne težine, dijabetesa tipa 1 i 2, demencije, Alchajmerove bolesti, alergija, te karcinoma, naročito pacijenata na kemoterapijama.  Saznajte više u videu – Ko i kako može koristiti povremeno gladovanje? Šta se tačno dešava u organizmu prilikom ovog postupka, te zbog čega je gušterača ključna? Zašto je keton “najljepše gorivo na zemaljskoj kugli? Koje su vrste povremenog gladovanja, kako ih koristiti te kada je inače najbolje jesti? Ali i još mnogo toga ..

Ekskluzivno gostovanje Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Zdravlje na prvom mjestu”
Hayat TV-a.

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

   POSLJEDNJE OBJAVE

SIBO i SIFO

Mnogo toga ovisi o tome šta jedu pacijenti koji dolaze sa tom dijagnozom, jer kada se njihove baktrije najedu ostataka ugljenih hidrata onda one proizvode velike količine otrova za organizam - alkohol, mliječnu kiselinu i formaldehid. Ovi otrovi su odgovorni za uništavanje sluznice tankog crijeva i to je početak sindroma povećane propustljivosti tankog crijeva (sunđerasta crijeva). Sve te bakterije u svojoj opni imaju i dodatnu otrovnu [...]

Refluks

Refluks je oboljenje gdje se vraća želučana kiselina - HCL, koja je najgora kiselina u prirodi, u donji dio jednjaka. Osjeća se grozna bol iza grudne kosti - žgaravica. Problem je ako takvo vraćanje traje duže – jer onda nastaje GERB koji pogađa veliki broj pacijenata. Posljednje studije dokazuju da Helikobakterija nije uzročnik [...]