Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

​04.11.2020.

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima – štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? “Prehrambrena industrija je jedna od ‘najprogresivnijih’ industrija koja je prva iskoristila ‘pronalazak’ glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima ‘gluten-free’ – to međutim naravno nije uvijek tačno. Prema tome, kad je naznačeno ‘gluten-free’ nije sigurno da nema glutena, a ako nema glutena, ima aditiva, a ako nema aditiva ima sigurno šećera – tvari koje su jednako loše a nekada i gore od glutena”. Stoga, u ovoj epizodi serijala #pitajtedoktora saznajte na koji način i na osnovu čega medicina i to Integrativna utvrđuje koje su namirnice zdrave i poželjne za naš organizam, a koje baš i nisu? Šta su kiselost i bazičnost i zašto je bitno napraviti pomak iz kiselosti u bazičnost organizma? Kakve veze imaju dobre i loše bakterije i kako ih “hranimo” te kako hrana može biti lijek a lijek hrana?
#drvrca​ #integrativnamedicina​ #planetzdravjabh​ 

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:
youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]