Kako ostati zdrav i koji su “stubovi zdravlja”?

​21.04.2021.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo od naših pacijenata ali i pratitelja na svim društvenim mrežama, ujedno i pitanje koje se oduvijek postavlja, ali i kojem se iznova potvrđuje jednostavnost njegovog odgovora jeste pitanje – Kako ostati zdrav, odnosno kako općenito očuvati naše zdravlje? Bilo da je to u pandemiji ili u nešto “lakšim/normalnijim” uvjetima i opterećenjima po ljudsko zdravlje, svaki pojedinac a posebno mnoge industrije nastoje ponuditi odgovore, no za #integrativnamedicina odgovor i rješenje u svim uvjetima je uvijek isto – redovno brinuti o 8 stubova zdravlja! U ovom izdanju emisije #pitajtedoktora #drvrca objašnjava koji su to osnovni stubovi zdravlja koje treba izgraditi odnosno redovno održavati? Saznajte i koja je voda za akumulatore a koja za čovjeka te koliko vode trebaju unositi muškarci a koliko žene? Šta je to higijena spavanja i koje se krucijalne žlijezde tokom sna obnavljaju? Kako kontrolisati stres? Zašto jesi živu a ne mrtvu hranu? Kako vršiti detoksikaciju organizma i kakve veze ima post odnosno povremeno gladovanje? Koji su dodaci ishrani djelotvorni? Kako normalizirati nivo hormona u našem organizmu i još mnogo toga ..
#planetzdravjabh #milijecimouzroke

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:

youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima [...]

Zdravstvene prednosti posta

Kada gladujemo glukagon raste, a inzulin pada. Prvo se troši glikogen iz jetre, a onda masne naslage koje se pretvaraju u masne kiseline i ketonska tijela koja hrane čitav organizam, a mozak više voli ketone nego glukozu kao hranu. Zato se često čuje opaska – otkako postim, pamet mi se razbistrila. Da bi pospješili procese u organizmu, jednostavno trebamo povećati vrijeme u kojem trošimo masne naslage. To je upravo post, jer nam omogućava da koristimo deponiranu energiju u vidu masnih naslaga [...]