Holesterol

28.11.2022.

Holesterol je masnoća koja je krucijalna za pravilno funkcionisanje organizma – pravi stukturu ćelije svih organizama, mozgu služi kao moćni antioksidant, bez holesterola nema pamćenja. Kako starimo, povećava nam se holesterol jer nas štiti od slobodnih radikala.

Međutim, ustaljeno je da se govori o tzv. „lošem“ i „dobrom“ holesterolu, misleći pritome na LDL i HDL holesterol. To je mit, nastao iz raznih razloga, a najviše kako bi se povećala upotreba statina lijekova koji snižavaju holesterol. Statini djeluju na enzim koji direktno stvara holesterol i tako u samoj srži uništavaju tvar koja nam je prijeko potrebna. LDL i HDL su lipidi koji samo različito djeluju, bez holesterola nemamo vitamine A i K, imamo krvarenje, upale, loš vid, probleme sa pamćenjem … Nije problem kad je holesterol povećan, naprotiv to je dobro za organizam! Ne treba ga snižavati, već rješavati poremećaj masnih tvari i sve lipide dovesti u balans.

U novoj emisiji #drvrca i #planetzdravjabh saznajte sve o lipidima, masnim tvarima, trigliceridima i holesterolu. Zašto holesterol nije negativac i ko zapravo jeste? Ko izaziva srčana oboljenja (naročito infarkt), upalne procese i sl.? Zašto novije studije povezuju niske nivoe hoelsterola sa povećnom smrtnošću, a visoke sa dugovječnošću? Kako riješiti poremećaj masnih tvari i kako lipide dovesti u balans? #integrativnamedicina

Za pregled – Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla – zakažite se ovdje, mailom na: info@planetzdravjabh.ba ili
pozivom na: +387 33 498 900 ;
+387 61 210 702 #miliječimouzroke

Pratite nas:

youtube.com/c/planetzdravjaBH
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Masna jetra

Razlozi nastanka masne jetre mogu biti različiti - od dugogodišnjeg unosa raznih lijekova i toksina - alkohola, preko debljine, šećerne bolesti i virusnih oboljenja, međutim najvažniji i najčešći razlog je - neispravni način ishrane. Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem, no nove studije [...]

Ešerihija koli

Zašto se dešava da tokom svog razvoja Ešerihija koli postane patogena? Sve su prilike da je to zbog pogrešnog načina ishrane (i povećane izloženosti lošim bakterijama) kojim jedna nepatogena bakterija prelazi u onu koja izaziva upale i oboljenja. Zbog pogrešne ishrane prvo dolazi do upale na razini tankog crijeva, povećane propustljivosti, povećanog prisustva drugih loših bakterija u krvi [...]