Crijeva i crijevne bolesti

“Preko 95% svih oboljenja dolazi iz crijeva, jer se u zidu tankih crijeva nalazi odbrana čitavog našeg organizma. Unosimo pogrešnu hranu, pa nastaju loši mikrobiomi. Oni stvaraju otrove za organizam koji napadaju tanki zid naših crijeva i nastaje oboljenje. Zatim se prepoznaju simptomi koje klasična medicina ne zna i ne može da riješi jer je slijepa – gledajući u posljedice!”

“Nigdje na planeti ne postoji bolja hrana od majčinog mlijeka, ne postoji pandan tome u prirodi. Stanje naših mikroba, crijeva i općenito zdravlja ovisi o tome jesmo li na svijet došli prirodnim putem ili carskim rezom, te koliko nas je majka dojila”.

Šta su pojmovi mikrob i mikrobiom? Zašto imamo probleme sa bakterijama, virusima, parazitima? Kako izlazimo iz začarnog kruga raznih crijevnih bolesti? Zašto uopće dolazi do raznih intolerancija (pr. Gluten) Šta nam je terapija i kako djelujemo na uzroke?

Saznajte odgovore na ova pitanja u gostovanju Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Dobar dan uživo” Hayat TV-a, 27.11.2017. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]

Mozak – Veza između oboljenja mozga i hrane koju unosimo

Saznajte detaljnije u videu čitav proces nastanka najčešćih moždanih oboljenja - od tvari koje unosimo, preko upale u crijevima do krvotoka i mozga. Zašto se osjećamo euforično nakon upotrebe slatkih peciva, gdje se tačno u mozgu vežu ostaci od glutena i rafinisanih šećera te zašto djeluju identično kao opijati? Zašto svjetska naučna javnost Alzheimer naziva dijabetesom broj 3? [...]