Crijeva i crijevne bolesti

“Preko 95% svih oboljenja dolazi iz crijeva, jer se u zidu tankih crijeva nalazi odbrana čitavog našeg organizma. Unosimo pogrešnu hranu, pa nastaju loši mikrobiomi. Oni stvaraju otrove za organizam koji napadaju tanki zid naših crijeva i nastaje oboljenje. Zatim se prepoznaju simptomi koje klasična medicina ne zna i ne može da riješi jer je slijepa – gledajući u posljedice!”

“Nigdje na planeti ne postoji bolja hrana od majčinog mlijeka, ne postoji pandan tome u prirodi. Stanje naših mikroba, crijeva i općenito zdravlja ovisi o tome jesmo li na svijet došli prirodnim putem ili carskim rezom, te koliko nas je majka dojila”.

Šta su pojmovi mikrob i mikrobiom? Zašto imamo probleme sa bakterijama, virusima, parazitima? Kako izlazimo iz začarnog kruga raznih crijevnih bolesti? Zašto uopće dolazi do raznih intolerancija (pr. Gluten) Šta nam je terapija i kako djelujemo na uzroke?

Saznajte odgovore na ova pitanja u gostovanju Planeta zdravja BH i Dr. Vrce u emisiji “Dobar dan uživo” Hayat TV-a, 27.11.2017. godine.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Stres i Burnout (“pregorijevanje”) – stvarni uzroci i terapija

Za stres u našem organizmu odgovoran je jedan od najvažnijih hormona – kortizol, koji nastaje u nadbubregu a koji kontroliše odbranu organizma, imuni sistem, metabolizam šećera, bjelančevina, elektrolita, zarastanje rana, rad bubrega, situaciju sa spavanjem, memoriju, pamćenje ... Kada se kortizol povećava u dugoročnom periodu može dovesti do težih posljedica po organizam [...]

Povremeno gladovanje kao terapeutsko i preventivno dejstvo

Povremeno/periodično gladovanje ili post kao način održavanja i unaprijeđenja zdravlja, poznat je ljudskom rodu još od prahistorije, međutim tek nakon što je 2016. godine prof. dr. Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkrivanje “mehanizma autofagije” – povremeno gladovanje postaje svojevrsni hit kao jedan od najtraženijih i najučinkovitijih terapeutskih metoda u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope [...]