Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

​04.11.2020.

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima – štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? “Prehrambrena industrija je jedna od ‘najprogresivnijih’ industrija koja je prva iskoristila ‘pronalazak’ glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima ‘gluten-free’ – to međutim naravno nije uvijek tačno. Prema tome, kad je naznačeno ‘gluten-free’ nije sigurno da nema glutena, a ako nema glutena, ima aditiva, a ako nema aditiva ima sigurno šećera – tvari koje su jednako loše a nekada i gore od glutena”. Stoga, u ovoj epizodi serijala #pitajtedoktora saznajte na koji način i na osnovu čega medicina i to Integrativna utvrđuje koje su namirnice zdrave i poželjne za naš organizam, a koje baš i nisu? Šta su kiselost i bazičnost i zašto je bitno napraviti pomak iz kiselosti u bazičnost organizma? Kakve veze imaju dobre i loše bakterije i kako ih “hranimo” te kako hrana može biti lijek a lijek hrana?
#drvrca​ #integrativnamedicina​ #planetzdravjabh​ 

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:
youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Žgaravica

Dugo se smatralo da je Heliko bakterija glavni uzročnik hronične bolesti GERB-a, pa je klasična medicina trojnom terapijom i uništavala. Međutim, novija studija sa Cleveland klinike dokazala je da kada pacijent nema Heliko bakteriju, onda je 8 puta veća mogućnost da dobije GERB. Heliko bakterija je zapravo u kontroli proizvodnje želučane kiseline. Ona je zaštitnik ne samo želuca i jednjaka [...]

Metabolički sindrom

Uzrok – naši ljudi vrlo brzo prihvataju sve što je sa zapada, iz Amerike – naročito lošu i brzu ishranu, slabiju fizičku aktivnost, neredovno spavanje, zanemarivanje stresa – gdje naročito dovode u problem svoja tanka crijeva. Tanka crijeva su osnova, mjesto gdje dolazi do razmjene svih materija, njihove ćelije su jako krhke i osjetljive. Zbog nabrojanih faktora dolazi do teških upala u tankom crijevu i nastaje unutrašnje trovanje – endotoksemija. Sve reperkusije kasnije nastaju kaskadno na osnovu teške upale u tankom crijevu [...]