Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

​04.11.2020.

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima – štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? “Prehrambrena industrija je jedna od ‘najprogresivnijih’ industrija koja je prva iskoristila ‘pronalazak’ glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima ‘gluten-free’ – to međutim naravno nije uvijek tačno. Prema tome, kad je naznačeno ‘gluten-free’ nije sigurno da nema glutena, a ako nema glutena, ima aditiva, a ako nema aditiva ima sigurno šećera – tvari koje su jednako loše a nekada i gore od glutena”. Stoga, u ovoj epizodi serijala #pitajtedoktora saznajte na koji način i na osnovu čega medicina i to Integrativna utvrđuje koje su namirnice zdrave i poželjne za naš organizam, a koje baš i nisu? Šta su kiselost i bazičnost i zašto je bitno napraviti pomak iz kiselosti u bazičnost organizma? Kakve veze imaju dobre i loše bakterije i kako ih “hranimo” te kako hrana može biti lijek a lijek hrana?
#drvrca​ #integrativnamedicina​ #planetzdravjabh​ 

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:
youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Inzulinska rezistencija

Vrlo je važno da šećer dođe u svaku ćeliju – a za to je zadužen inzulin. Inzulin doslovice uzima iz krvi šećer i ubacuje u svaku ćeliju, kada ga nema dovoljno (zbog povećane želučane kiseline - blokirane gušterače ili snižene kiseline gdje gušterača spava) on ne opsluži sve ćelije, ne opsluži i šećer koji se nalazi u krvi. Kada inzulina nestane, šećer je u optoku [...]

Hronični proljev

Bakterije iz debelog crijeva hraneći se zaostacima hrane – ugljenim hidratima u tankom crijevu izazivaju probleme – velike količine gasova i stvaranje nusproizvoda koji dovode do oštećenja sluznice i poremećaja u apsorpciji hrane. Organizam, posljedično reaguje i povlači vodu uslijed čega nastaje klasični simptom – vodenasti proljevi. Koji je izlaz iz začarnog kruga [...]