Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

​04.11.2020.

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima – štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? “Prehrambrena industrija je jedna od ‘najprogresivnijih’ industrija koja je prva iskoristila ‘pronalazak’ glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima ‘gluten-free’ – to međutim naravno nije uvijek tačno. Prema tome, kad je naznačeno ‘gluten-free’ nije sigurno da nema glutena, a ako nema glutena, ima aditiva, a ako nema aditiva ima sigurno šećera – tvari koje su jednako loše a nekada i gore od glutena”. Stoga, u ovoj epizodi serijala #pitajtedoktora saznajte na koji način i na osnovu čega medicina i to Integrativna utvrđuje koje su namirnice zdrave i poželjne za naš organizam, a koje baš i nisu? Šta su kiselost i bazičnost i zašto je bitno napraviti pomak iz kiselosti u bazičnost organizma? Kakve veze imaju dobre i loše bakterije i kako ih “hranimo” te kako hrana može biti lijek a lijek hrana?
#drvrca​ #integrativnamedicina​ #planetzdravjabh​ 

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:
youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Akne i kožni problemi

Probleme sa aknama ima 1/9 čitavog čovječanstva, 80% američkih tinejdžera imaju akne, ipak kod nekih naroda svijeta – akne se uopšte ne javljaju!? Zajedničko je za sve te narode da u svojoj ishrani nemaju zastupljene integralne žitarice, šećere, mlijeko i mliječne proizvode. Sve više savremenih studija zadnjih godina potvrđuju način ishrane kao osnovni uzrok pojave akni i vraćaju ugljene hidrate i šećere u fokus interesovanja, iako to dugo nije bio slučaj. Međutim, klasična medicina/dermatologija i dalje isključivo djeluje na posljedice akni [...]

Debljina/gojaznost

Nekoliko je glavnih uzročnika debljine i razloga zašto se mnogi ne mogu dugoročno izboriti sa viškom kila (ali i tzv. bumerang efektom) – od krucijalne veze „loših bakterija“ i pretilosti, preko činjenice da li smo rođeni prirodnim putem ili carskim rezom, do toga da li nam je načinom života uništena helikobakterija i 2 hormona koje ona proizvodi – jedan koji nam govori da li smo gladni i drugi da li smo siti. Međutim, opredjeljujuće je šta smo godinama i šta danas redovno unosimo u organizam. Zaboravimo gluten na trenutak, tu su još veći trovači, stimulatori apetita i neprijatelji tankih crijeva – WGA (wheat germ agglutinin), rafinisani šećeri, egzorfin - tvar koja se veže za mozak na istom mjestu gdje se vežu i opojne supstance kod ovisnika [...]