Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

​04.11.2020.

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima – štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? “Prehrambrena industrija je jedna od ‘najprogresivnijih’ industrija koja je prva iskoristila ‘pronalazak’ glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima ‘gluten-free’ – to međutim naravno nije uvijek tačno. Prema tome, kad je naznačeno ‘gluten-free’ nije sigurno da nema glutena, a ako nema glutena, ima aditiva, a ako nema aditiva ima sigurno šećera – tvari koje su jednako loše a nekada i gore od glutena”. Stoga, u ovoj epizodi serijala #pitajtedoktora saznajte na koji način i na osnovu čega medicina i to Integrativna utvrđuje koje su namirnice zdrave i poželjne za naš organizam, a koje baš i nisu? Šta su kiselost i bazičnost i zašto je bitno napraviti pomak iz kiselosti u bazičnost organizma? Kakve veze imaju dobre i loše bakterije i kako ih “hranimo” te kako hrana može biti lijek a lijek hrana?
#drvrca​ #integrativnamedicina​ #planetzdravjabh​ 

Za pregled – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka – zakažite se u svakom trenutku na linku:
https://www.planetzdravjabh.ba/pregled/ ili pozivom na: +387 33 498 900 ; +387 61 210 702.

Pratite nas:
youtube.com/c/planetzdravjaBH​
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Zdravstveni vijek/Trajanje zdravlja

Najbliži prevod engleskog izraza healthspan – koji se već dugo koristi u Engleskoj, Kanadi, Americi, Zapadnoj Evropi – a što doslovice znači raspon zdravlja, tj. koliko je zdravlja tokom života jer ljudski vijek se produžio – ali je važnije da smo zdravi dok smo živi. Dakle, živjeti bolje/zdravije, a ne samo duže. Da bi se to postiglo, neophodno je odgoditi pojavu 4 konjanika starenja [...]

Celijakija

Celijakija je problematična jer nastaje neobično. Inicijalno postoje glavobolje kod pacijenata, određene vrste migrena, međutim rijetki to povežu sa celijakijom dok ne dođe do simptoma poput krvi u stolici, naglog gubitka težine i mršavljenja, nedostatka vitamina. SZO je u izvještaju navela da je nekada potrebno u prosjeku 11 godina da se dijagnosticira celijakija [...]