IBD – Upalna bolest crijeva (UBC)

25.05.2023.

IBD (eng. Inflammatory bowel disease) ili na našem jeziku upalna bolest crijeva (UBC) predstavlja autoimuno oboljenje koje podrazumijeva Ulcerozni kolitis i Kronovu bolest. Broj oboljelih je u porastu svake godine, te se godišnje ova dva oboljenja javljaju kod 100-500 osoba na 100.000 ljudi.

Kod ulceroznog kolitisa dominira upala, čirevi duž debelog crijeva, proljev, lažni pozivi na stolicu, gubitak težine, umor i groznica. Obično se javlja prije 30-te godine, ali može i kasnije. Mnogo je češći od Krona. Kod Kronove bolesti upala dominira u dubljim slojevima najčešće tankih crijeva, a simptomi su proljev, bol i grčevi u stomaku, smanjen apetit, te komplikacije poput anemije, osipa, artritisa.

Nastanak IBD-a odnosno upalne bolesti crijeva: Neadekvatna ishrana dovodi do upalnog procesa na nivou crijeva, čime nastaje povećana propustljivost crijeva odnosno stanje u kojem antigeni ulaze u krv i izazivaju proizvodnju antitijela i upalnih supstanci kao što su citokini (interleukini) koji napadaju svoj organizam tj. svoje ćelije. Kod ulceroznog kolitisa čireve stvara Helicobacter pylori, dok je kod Krona najveća odgovornost upravo na citokinima.

Saznajte kako našim pregledom Termoregulacije utvrditi tačne uzroke nastanka upalne bolesti crijeva, kako #integrativnamedicina terapijski dvostruko pristupa borbi protiv upale – 100% prirodnom terapijom te propisanim planom ishrane, kako preuzeti kontrolu nad upalnom bolešću crijeva i još mnogo toga u novoj emisiji #drvrca i #planetzdravjabh.

Za pregled – Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla – zakažite se ovdje, mailom na: info@planetzdravjabh.ba ili pozivom na: +387 33 498 900 ;
+387 61 210 702 📞 #miliječimouzroke

Pratite nas:

youtube.com/c/planetzdravjaBH
facebook.com/planetzdravjaBH
instagram.com/planetzdravjabh/

   POSLJEDNJE OBJAVE

Koncept zdrave ishrane – Kako više znati šta je zdravo, a šta nije?

Danas svako voli govoriti o tzv. “zdravoj ishrani”, jedna je od najpopularnijih tema u našim savremenim životima - štošta je moguće naći na internetu i u drugim medijima a i razne industrije se ovim konceptom bave, no da li baš unaprijed sve trebamo prihvatati kao “zdravo” samo zato što je to neko rekao ili napisao? "Prehrambrena industrija je jedna od 'najprogresivnijih' industrija koja je prva iskoristila 'pronalazak' glutena te čim je primijetila da je gluten vrlo problematičan u ishrani, odmah je napisala na svojim proizvodima 'gluten-free' – to međutim naravno nije uvijek tačno [...]

Štitna žlijezda i kako je dovesti u red?

Bezbroj je pacijentica i pacijenata sa problemima štitne žlijezde, a neki od uobičajenih simptoma su – 'škaklanje' u dnu grla, posebna vrsta neugodnog kašlja, osjećaj kao da je ping pong loptica 'zapela' u grlu, i to sve iako godinama piju lijekove za štitnu žlijezdu. Razlog je zapravo da štitna žlijezda nema dovoljan kapacitet. Zbog toga, na našem pregledu i sa našem dijagnostikom 'hipo i hiper stanje' štitne žijezde nije presudno, već upravo njen kapacitet, da li je ona u stanju vršiti reviziju, kontrolu organizma odnosno držati sve procese u najboljem redu [...]