Budućnost medicine – Termoregulacija, manje „lijekova“ a više zdravlja

Dr. Kenan Vrca

Dr. Kenan Vrca na čelu Planet zdravja BH

Piše: Dr. Kenan Vrca, Planet zdravja BH

Šta je ustvari to termoregulacija, sve popularnija metoda Integrativne medicine, grane medicine koja je sada već davne 2005. godine u SAD-u postigla do tada neviđen uspjeh, a broj posjeta ljekarima koji praktikuju Integrativnu medicinu nadmašio je broj posjeta ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Od tada je sve historija, bar što se moderne medicine tiče, jer Integrativna medicina predstavlja najbrže rastuću granu medicine u Sjevernoj Americi a samim tim i najpopularniju.

Čemu onda duguje takav uspjeh?

Vjerovatno djelotvornosti njenih metoda i zadovoljstvu njenih pacijenata. Naime, termoregulacija je metoda Integrativne medicine, koja je jednostavno rečeno – nauka o zagrijavanju i hlađenju organizma. Naše tijelo konstantno sagorijeva kalorije, te kao rezultat tog sagorijevanja  nastaje toplota. Ovaj proces može biti promijenjen unutrašnjim ili vanjskim izmjenama. Odstupanje temperature tijela od normalne daje nam preciznu indikaciju da li svi procesi u tijelu funkcionišu dobro ili ne.

A zašto je, prema našem mišljenju, termoregulacija najuspješnija metoda?

Pa odgovor je krajnje jednostavan, kao i sve u ljudskoj prirodi, da bi organizam funkcionisao optimalno, potrebno je da konstantno bude u savršenom balansu.

Organizam opet, funkcioniše optimalno u veoma uskom rasponu unutrašnje tjelesne temperature koja je posljedica djelovanja enzima–osnovnih regulatora svih faza procesa metabolizma. Enzimi svoju optimalnu biokatalizatorsku funkciju ostvaruju na temperaturama od 37° do 38° C.

Dakle, toplina se neprekidno stvara u organizmu, kao energetski „nusproizvod“ metaboličkih reakcija, ali istovremeno i kao jedan od temeljnih uvjeta njihovog normalnog toka. Višak oslobođene topline neprekidno i nepovratno odlazi u okolinu. Međutim, kada je proizvedena količina toplote jednaka njenoj potrošnji, organizam je u stanju energetske ravnoteže i stoga u savršenom balansu.

Po načelima Integrativne medicine, stubovi metabolizma, najvažniji „igrači“ za postizanje balansa organizma su želudac, štitna žlijezda i limfna cirkulacija. Kada su oni u balansu – čitav organizam je u balansu i nema simptoma, samim tim nema bolesti, no naravno ovim organima i žlijezdama potreban je odgovarajući unos hranljivih tvari da funkcionišu optimalno, a pošto je naše tijelo živi organizam, ono će prepoznati i prihvatiti minerale i druge komponente nastale iz organskih materija. Neorganske supstance neće biti dobro primljene od strane organizma, štaviše izazvat će nuspojave u organizmu i samim tim ozbiljne probleme koje mi popularno nazivamo bolestima.

Sasvim je razumljivo da pravilna ishrana igra važnu ulogu u balansu metabolizma organizma. Sve organske tvari – minerale u ishrani, ćelija će prepoznati, prihvatiti i upotrijebiti u održavanju balansa metabolizma.

Lijekovi, s druge strane, su neorganske tvari koje ćelija ne prepoznaje, te naprotiv izazivaju teške nuspojave u organizmu.

Razlog, opet vrlo jednostavan, ali čija je cijena mnogima preskupa da bude tek tako lako objelodanjena široj javnosti. Mnogima da, ali srećom ne svima.
Naime, većina lijekova su tzv. inhibitori (zaustavljači) enzima, onih osnovnih regulatora svih procesa metabolizma sa početka teksta, tj. tvari koje jednostavno ubrzavaju svih 5.000 biohemijskih procesa koji se odigravaju svakog momenta u organizmu. Metaforički rečeno, enzimi su sportaši sprinteri, a lijekovi su utezi na njihovim nogama-OMETAJU PRAVILAN rad ORGANIZMA, neophodne vitalne biohemijske reakcije – POSLJEDICA – organizam u disbalansu – nastaje bolest.

Najbolji primjer kako upotreba lijekova utječe da pacijent bude još bolesniji nego što je bio, je upotreba lijekova za sindrom dijabetesa.

Dijabetes mellitus je poremećaj kod kojeg je krvni šećer – glukoza jako visok zato što tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da bi regulisao nivo šećera. Odgovorni organ je gušterača ili pankreas koja luči hormone inzulin i glukagon koji su opet odgovorni za smanjenje odnosno povećanje šećera u krvi. Pored toga pankreas luči i enzime i to amilazu (ubrzava razlaganje ugljenih hidrata), lipazu (ubrzava razlaganje masti) i tripsin (ubrzava razlaganje životinjskih bjelančevina).
A kako ustvari djeluje upotreba inzulina? Ili bilo kojeg lijeka koji se koristi za „liječenje“ dijabetesa… Vrlo jednostavno-nikako, odnosno po pacijentovo zdravlje, loše itekako!
Naime, inzulin samo smanjuje nivo šećera u krvi i hladi organizam, a enzimi –  amilaza, lipaza i tripsin i dalje ostaju u disbalansu, stoga kako se ne liječe adekvatno, taj disbalans postaje još izraženiji.

Komercijalni, ustaljeni „lijekovi“ uglavnom uopće ne djeluju na popravak rada enzima (amilaza, lipaza i tripsin) koji su, kao što smo rekli, najvažniji za biohemijske procese u organizmu. Štaviše, zdravstveno stanje pacijenta postaje još lošije, jer je konstantno u tzv. stanju „acidoze“ – ogromne kiselosti, stanje koje je slično alkoholiziranom stanju čovjeka, organizam je ispunjen alkoholom, osoba je demotivirana, usporena, neaktivna i naposlijetku ima dovoljno snage samo da uzme još jedan inzulin – onako čisto po automatizmu i navici, kao narkoman dozu potrebnog narkotika.

Dakle, zaključak se sam nalaže, jedini ispravan način balansiranja organizma je onaj – prirodni, koji mi u Planetu zdravja BH upotrebljavamo, tačnije na principu prirodnosti smo i ustanovljeni!

Njegujemo personalni pristup prema svakom pacijentu bez obzira na bolest, oboljenje ili problem sa kojim se suočava.
Termoregulacijom utvrđujemo uzroke bolesti, a terapijskim procesom kojeg čine tri nivoa, odnosno upotreba 100 % prirodnih hladno cijeđenih ulja obrađenih nanotehnologijom, tretman limfe – tečnosti koja je najodgovornija i najvažnija za čišćenje unutrašnjih otrova našeg organizma, te savjeti o pravilnoj i zdravoj ishrani, postižemo potrebiti i traženi balans metabolizma.

Stoga, do sljedećeg čitanja razmislite malo o svojim životnim navikama, ostanite zdravi i nasmijani ili to tek postanite, te liječite uzroke a ne posljedice vašeg eventualnog oboljenja, kako mi volimo reći u Planetu zdravja BH.

   POSLJEDNJE OBJAVE

Depresija – Znamo li pravu istinu o njoj?

Istina o depresiji je potpuno suprotna od onoga što se nameće. Depresija nije poremećaj metabolizma u mozgu, što je osnovna možda i namjerna greška na kojoj se insistira. Serotonin se ne stvara u mozgu, on samo najzad dolazi do mozga! Stvara se na potpuno drugom mjestu - u crijevima, te su za njega odgovorne tačno određene bakterije, tvari i hrana [...]

Hronični umor – Sindrom hroničnog umora

Danas se pretpostavlja da je normalno da osoba poslije posla nema energije i da je konstantno umorna. Hronični umor počinje odjednom sa simptomima sličnim najobičnijoj gripi. Nažalost, za razliku od gripe, može trajati za života. Pored značajne količine dugoročnog umora, drugi simptomi su: bol u zglobovima i mišićima, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, čudne glavobolje, vrtoglavice, stalne upale grla [...]